Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се зарече да отреже приходите на фирмите, свързани с турския духовник Фетхуллах Гюлен, който се намира в изгнание в САЩ и когото Ердоган обвинява за организирането и вдъхновяването на неуспешния преврат, определяйки неговите училища, фирми и благотворителни организации като „гнезда на тероризма”, съобщава „Ройтерс”.

Бизнесът беше попрището, в което мрежата на Фетхуллах Гюлен е все още най-силната, коментира Ердоган в реч в президентския дворец, предавана по телевизията, заричайки се да не покаже никаква милост в крутите мерки срещу интересите на духовника.

Ердоган обвинява Гюлен във впрягането на своята широка мрежа от училища, благотворителни организации и фирми, градена в Турция и в чужбина в продължение на десетилетия, за да проникне в държавните институции и изграждане на „паралелна структура”, която има за цел да овладее страната.

Повече от 60 хил. души в армията, съдебната система, държавната администрация и образованието са били задържани, отстранени от длъжност или разследвани за предполагаеми връзки с движението „Хизмет” на Гюлен след опита за преврат на 15 юли.

Те нямат нищо общо с една религиозна общност, те са истинска терористична организация... Този рак е различен, този вирус се е разпространил навсякъде”, отбеляза турският държавен глава.  

Междувременно Ердоган заяви също, че централната банка на Турция трябвало да се стреми да повиши чуждестранните си резерви на най-малко 165 млрд. долара и призова кредиторите да намалят лихвените проценти за ипотечни кредити до около 9 процента.

Според Едроган високите лихви били репресивни. Той многократно е твърдял, че турската икономика остава силна след неуспешния преврат, като отдавна пропагандира по-ниски лихви.