Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще каже на американския си колега Доналд Тръмп, че САЩ не са изпълнили договорката от миналия месец за отстраняване на "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди от района по границата на Турция, съобщава "Ройтерс".

"Невъзможно е да се каже", че "терористите" са се изтеглили от ивицата в Североизточна Сирия, коментира Ердоган пред журналисти преди полета си до Вашингтон, където е предвидено да се срещне с Тръмп в Белия дом в сряда.

Ердоган и Тръмп се договориха да се срещнат във Вашингтон на 13 ноември

Ердоган и Тръмп се договориха да се срещнат във Вашингтон на 13 ноември

Президентът на Турция Реджеп Ердоган и американският му колега Доналд Тръмп проведоха телефонен разговор на 6 ноември

Междувременно двупартийна група конгресмени от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) поиска Тръмп да отмени поканата си към Ердоган да посети Белия дом, позовавайки се на опасения, свързани с нахлуването на Турция в Сирия през миналия месец.

Междувременно Ердоган се зарече, че Анкара ще продължи с депортирането на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), независимо от това дали родните им страни ще ги приемат.

Турция започна да репатрира джихадисти от “Ислямска държава”

Турция започна да репатрира джихадисти от “Ислямска държава”

Анкара е депортирала американски екстремист и скоро ще депортира седем германци

Изявлението беше направено, след като турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу обеща по-рано този месец, че Анкара ще върне обратно в родните им страни терористи от ДАЕШ, които е заловила.

Министърът също така каза, че Турция няма да приеме бездействие на Европа по въпроса със затворниците от ДАЕШ, след като Анкара била оставена сама да се справя с тях.

Турция залови някои избягали затворници от ДАЕШ в Североизточна Сирия по време на операция "Извор на мир", която започна на 9 октомври.

Анкара заяви, че операцията е от съществено значение за прогонването на кюрдските бойци и терористите от ДАЕШ от граничната зона и създаването на зона за сигурност за сирийските бежанци там.