Президентът Реджеп Ердоган заяви, че Турция няма да мълчи за подкрепяните от Русия наемници, подкрепящи Халифа Хафтар в Либия, тъй като Москва изрази опасения относно евентуално турски военно разполагане в Либия в подкрепа на враговете на Хафтар, съобщава "Ройтерс".

Турция подкрепи международно признатото правителство на Либия начело с Файез Сарадж и двете страни подписаха споразумение за сигурност миналия месец, което може да задълбочи военното сътрудничество между тях.

Турция вече е изпратила военни доставки в Либия в нарушение на ембаргото на ООН за оръжие, сочи доклад на американските експерти, видян от "Ройтерс" миналия месец. В него се казва, че правителството на Националното съгласие на Сарадж моли Турция за помощ, след като Хафтар получи подкрепа от Йордания и ОАЕ.

Либия активира споразумението с Турция, вече може да иска военна помощ

Либия активира споразумението с Турция, вече може да иска военна помощ

Турски войски да помагат в защитата на Триполи

Турция не отговаря директно на твърденията в доклада, но Ердоган коментира, че Анкара не може да пренебрегне подкрепата, която Хафтар получава от свързаната с Кремъл група "Вагнер".

"Чрез групата на име Вагнер те буквално работят като наемници на Хафтар в Либия. Знаете кой им плаща", обяснява Ердоган, цитиран от НТВ по време на полет от Малайзия. "Така е и не е редно да мълчим срещу всичко това. Ние направихме всичко възможно досега и ще продължим да го правим".

По-рано днес, Русия заяви, че е много загрижена от перспективата Турция да изпрати войски в Либия, добавяйки, че сделката за военно сътрудничество между Анкара и Триполи повдига много въпроси в Москва, според "Интерфакс".

Ердоган коментира в сряда, че Турция ще подобри сътрудничеството с Либия, като предлага военна подкрепа и подкрепя съвместни стъпки в източното Средиземноморие. Преди това Анкара заяви, че може да изпрати военна помощ, ако бъде поискана.

Русия заяви във вторник, че Ердоган и Путин ще обсъдят потенциалното военно разполагане на Анкара в Либия по време на преговорите в Турция следващия месец.

Русия разтревожена от перспективата Турция да изпрати войски в Либия

Русия разтревожена от перспективата Турция да изпрати войски в Либия

Споразумението за сигурност между Турция и Либия е повдигнало много въпроси