Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен демонстрира уважение към ислямската религия и традиции.

Той направи това по време на  вечеря в Анкара, където се срещна с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, съобщи АП.

Шефът на НАТО е на двудневна визита в Турция.

Заедно с турски лидери той участва в ифтар - вечеря, която през рамазана прекъсва дневните пости.

Моето присъствие тук тази вечер демонстрира уважението ми към исляма като една от най-големите световни религии, заяви Расмусен.

От своя страна по време на срещата турският премиер Ердоган използва случая, за да осъди остро терористичните актове, който се извършват в името на Аллах.  Той призова и за по-голямо уважение към мюсюлманите по целия свят.

Ердоган коментира и темата за евентуалното присъединяване на Турция към Европейския съюз.

Ако Европейският съюз желае да бъде глобален играч и дом за всички цивилизации, Турция трябва да заеме своето място в ЕС, категоричен е турският премиер.

Припомняме, Турция се противопостави остро на възможността Расмусен  да поеме поста генерален секретар на Алианса. Анкара дълго време отказваше да подкрепи неговата кандидатура.

В последния момент обаче членовете на НАТО успяха да сключат сделка, в която Турция остави ясни и конкретни условия, за да не се възползва от налагането на вето.

Расмусен пое ангажимент да закрие кюрдското радио, излъчващо от територията на Дания, а също и да се обсъдят възможности за „морални компенсации" заради скандалните карикатури на пророка Мохамед.