Турското правителство разпореди министерството на отбраната да изработи план за бъдеща офанзива в граничните региони с Ирак, съобщава АП.

Целта на военните операции ще е обезвреждането на кюрдските бунтовници, които се борят за независимост, уточняват от турската телевизия NTV и от вестник „Хюриет".

Припомняме, че вчера от Анкара призоваха иракските и американските власти да започнат акции срещу кюрдските бунтовници, като намекнаха, че в случай на неуспех, те сами ще започнат атаки срещу бунтовническите бази в Ирак.

Говорителят на турския премиер Тайип Ердоган - Акиф Беки подчерта, че министърът на правосъдието Кемил Чичек вчера е излязъл със заявление, в което се предупреждава, че ако иракските и американските части не предприемат сериозни действия срещу бунтовниците, „Турция ще използва до край международните си права".

В същото време и Тайип Ердоган обяви в Истанбул, че страната му знае как сама да се справи с проблема с терористите. Той добави и че турските „компетентни органи продължават да се подготвят".

АП коментират, че Ердоган направил язвителна забележка, визираща САЩ, в която посочил, че тероризмът в Турция не се различава от този в Близкия Изток, в Афганистан, в Сомалия или в Мадрид.