Президентът на Турция Реджеп Ердоган в понеделник коментира остро последното издание на песенния конкурс "Евровизия", като насърчаване на половата неутралност и заплаха за традиционното семейство, съобщава АП.

Ердоган направи изявлението след заседание на кабинета.

Той описа участниците в конкурса като "троянските коне на социалното разложение" и счита за правилно, че Турция не участва в конкурса от 2012 г. насам.

"На такива събития стана невъзможно да срещнеш нормален човек", заяви Ердоган, чиято управляваща Партия на справедливостта и развитието намира своите корени в ислямското движение в Турция и чието правителство е станало по-малко толерантно към правата на ЛГБТК през последните години.

"Ние разбираме по-добре как взехме правилното решение, като държахме Турция извън тази позорна конкуренция през последните 12 години", каза той.

Ердоган в понеделник също осъди сериозния спад на раждаемостта в Турция като "екзистенциална заплаха" и "бедствие" за страната.

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия

Победата на Немо на Евровизия е третата за Швейцария и първата, откакто Селин Дион спечели през 1988 г.

Припомняме, че по-рано през май, Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия 2024 в шведския град-домакин Малмьо, побеждавайки Хърватия, която е на второ място.

24-годишният швейцарски рапър и певец Немо спечели състезанието с "The Code", дръм-енд-бейс, опера, рап и рок песен, разказваща за пътуването на Немо към себеоткриването като небинарна личност.

"Надявам се, че този конкурс може да изпълни обещанието си и да продължи да защитава мира и достойнството за всеки човек на този свят", каза Немо, след като получи трофея на Евровизия на сцената.

"Да знам, че песен, която отразява живота ми и песен, в която просто говоря за моята история, е докоснала толкова много хора и може би е вдъхновила други хора да останат верни на историята си, е най-лудото нещо, което някога ми се е случвало." Немо каза по-късно по време на пресконференция.