Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че ценностите на системата на Обединените нации и западния свят умират в Газа, докато конфликтът там продължава, и призова за "съюз на човечеството", който да спре Израел, цитира думите му "Ройтерс".

В реч пред Общото събрание на ООН Ердоган повтори острите си критики към Израел за военната му кампания в ивицата Газа и към западните страни за тяхната подкрепа за Израел.

"Заедно с децата в Газа умира и системата на ООН, умира истината, умират ценностите, които Западът твърди, че защитава, умират надеждите на човечеството да живее в по-справедлив свят, умират една по една", каза Ердоган.

Турция, членка на НАТО, осъди военната кампания на Израел в ивицата Газа, която дойде като отмъщение за трансграничната атака на палестинската въоръжена групировка Хамас на 7 октомври миналата година. Турция спря цялата си търговия с Израел и подаде молба да се присъедини към дело за геноцид срещу Израел в Международния съд.

Израел многократно отхвърли делото за геноцид като неоснователно, твърдейки в съда, че операциите му в Газа са самоотбрана и са насочени срещу управляващата в Газа групировка Хамас.

"Тези, които уж работят за прекратяване на огъня, продължават да изпращат оръжия и боеприпаси на Израел зад сцената, за да може да продължи кланетата си. Това е непоследователност и неискреност", каза Ердоган.

Ердоган каза още, че Турция стои с народа на Ливан, докато Израел атакува бойците на Хизбула с въздушни удари там.

Ердоган призова Запада да предприеме възпиращи стъпки срещу Израел

Ердоган призова Запада да предприеме възпиращи стъпки срещу Израел

Той коментира атаките в Ливан тази седмица, включително експлозията на пейджъри и уоки-токита на членове на "Хизбула"