Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че Европейският съюз е безсилен да противодейства на залитането към авторитарност в Полша и Унгария.

Припомняме, ЕС предприе правна процедура срещу Варшава заради опита ѝ да подчини Конституционния съд. Известни са и хладните отношения между унгарския премиер Виктор Орбан и Брюксел, които се влошиха още повече заради кризата с мигрантите.

Пред белгийския вестник "Соар" Юнкер отбеляза, че процедурата срещу Варшава нямало да доведе до нищо, тъй като някои страни в ЕС вече са заявили, че ще откажат да прибягнат до нея.

"Този отказ априори прави невалиден чл. 7 (от Договора за Европейския съюз, по който е задействана процедурата, б.р.). Казвам го със съжаление и разочарование, надявайки се хората да не дадат неограничена свобода на онези, които в крайна сметка вредят на интересите им", добави той.

Запитан направо дали това означава, че ЕС не може да спре тревожните тенденции в Полша и Унгария, бившият премиер на Люксембург отговори: "Да и го казвам с безпокойство. В някои страни има отклонения (от демократичните норми на ЕС) и не знаем докъде ще ни доведе това."