Русия публично предупреди Европейския съюз да не изпраща мисията си ЮЛЕКС в Косово, съобщи сръбското радио B92, като цитира руския посланик в ЕС Владимир Чижов.

По думите му съюзът няма законен мандат да замести мисията на ООН - ЮНМИК и добави, че подобна крачка изисква одобрението на Сърбия.

Предупреждаваме ЕС да не пристъпва към погрешна стъпка, заяви Чижов по време на конференция в Брюксел.

Той допълни, че върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана е запознат добре с руската позиция по въпроса.

Единственият път напред минава през диалога със сръбската общност в Косово и през възстановяването на търговския процес между Белград и Прищина, което ще е трудно, но е единственият възможен път, добави Чижов.

Ако ЕС игнорира предупреждението на Русия, Москва ще използва всички възможни средства в рамките на ООН, за да привлече вниманието на международната общност за погазването на резолюция 1244, категоричен бе той.

Решението на ЕС да изпрати мисия в Косово бе голяма грешка, подчерта Чижов. Русия предупреждава съюза като приятел и партньор да не следва тази погрешна политика, каза още той.