Лидерите на Европейския съюз (ЕС) в четвъртък предоставиха на Босна статут на кандидат за присъединяване към съюза, съобщи АФП. Босна е третата страна след опустошените от конфликти Украйна и Молдова, която получава статут на кандидат през последните шест месеца.

ЕС е загрижен, че сили като Русия или Китай могат да разпространят влиянието си на Балканите, ако страните, които се надяват да се присъединят към блока, бъдат осуетени.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи стъпката като силен сигнал към хората, но също така и ясно очакване новите власти да извършат реформи.

"Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС", написа той в Twitter.

Босна остава разделена между сръбска област и мюсюлманско-хърватска федерация, свързани от слабо централно правителство.

Има неработеща административна система, създадена от Дейтънското споразумение от 1995 г., което успя да сложи край на конфликта през 90-те години, но до голяма степен не успя да осигури рамка за политическото развитие на страната.

ЕС се готви да даде на Босна статут на кандидат-член

ЕС се готви да даде на Босна статут на кандидат-член

Това е политически сигнал в светлината на настоящата геополитическа ситуация

Европейската комисия (ЕК) изложи 14 приоритета за реформи, които настоява Босна да изпълни, преди да може да премине към следващия етап от започването на официални преговори за присъединяване.

Босненският член на тристранното президентство на страната Денис Бечирович каза, че решението е "възможност, която не трябва да пропускаме".

"Властите на Босна и Херцеговина трябва да се възползват от тази ръка, протегната от Брюксел, за да ускорят похода на страната към пълноправно членство в ЕС", каза той.

ЕС се оплака, че вътрешното безпокойство, причинено от сръбската област в Босна, Република Сръбска, е довело до "виртуална парализа" в процеса на реформи в последно време.

Има също опасения относно призивите на сръбските лидери за по-тесни връзки с Русия, а националистическият президент на автономната област Милорад Додик обеща да спре натиска към ЕС, ако това означава повече централизация на властта в Босна.

Додик приветства решението на ЕС, като същевременно се присмя на блока, че е "загубил двадесет години с празни истории".

"Време е ЕС и ние в Босна и Херцеговина и отделите да финализираме този процес заедно и като партньори", написа той в публикация в интернет.

Припомняме, че министрите по общите въпроси на Европейския съюз се съгласиха във вторник, че Босна трябва да стане официален кандидат за присъединяване към 27-членния ЕС в препоръка, която трябваше да бъде одобрена от лидерите на ЕС в четвъртък. 

Босна се присъединява към седем други държави със статут на кандидатки: Турция, Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Албания, Молдова и Украйна.

Процесът на присъединяване може да отнеме много години, тъй като кандидатите прилагат реформи, които трябва да бъдат строго оценени от Брюксел. Може и да спре, какъвто е случаят с кандидатурата на Турция.

Кандидатурата на Босна беше приета, тъй като Косово в четвъртък стана поредната страна, кандидатствала за членство в блока, когато официално подаде молба за присъединяване.