Министрите по общите въпроси на Европейския съюз се съгласиха във вторник, че Босна трябва да стане официален кандидат за присъединяване към 27-членния ЕС в препоръка, която ще трябва да бъде одобрена от лидерите на ЕС в четвъртък, казаха дипломати, съобщават "Ройтерс" и "Катимерини".

Босна ще се присъедини към други кандидати за членство в ЕС - Албания, Молдова, Република Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Турция и Украйна - в процеса на присъединяване към ЕС, който може да отнеме много години и включва сложни преговори за адаптиране на местните закони, за да съответстват на тези на ЕС.

Турция например е кандидатка за членство в ЕС от 1999 г.

"Това беше част от заключенията за разширяването, които бяха договорени тази сутрин", каза дипломат от ЕС.

"И с ясното условие, че реформите, определени от Комисията и 14-те ключови реформи, договорени през 2019 г., трябва да бъдат изпълнени, преди да започнат преговорите", каза дипломатът.

"Това е политически сигнал в светлината на настоящата геополитическа ситуация".

Междувременно Косово ще кандидатства за присъединяване към ЕС тази седмица, каза премиерът Албин Курти във вторник, процес, който се очаква да отнеме години, ако не и десетилетия и зависи от нормализиране на отношенията със Сърбия.

Защо всичко е спокойно на западнобалканския фронт на Русия?

Защо всичко е спокойно на западнобалканския фронт на Русия?

Саморуков за Фондация Карнеги: Последното нещо, от което се нуждае Русия, е още един унизителен удар