Лидерите на Европейския съюз (ЕС) в четвъртък постигнаха принципно съгласие да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина, съобщава АП.

Решението им бе очаквано, въпреки че страната все още трябва да свърши още много работа, преди преговорите да започнат.

27-те лидери дадоха политическа "зелена светлина" на среща на върха в Брюксел, след като миналата седмица Европейската комисия (ЕК) се съгласи да започне преговори.

"Европейският съвет току-що реши да започне преговори за присъединяване с Босна и Херцеговина. Поздравления!, заяви  председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел. Вашето място е в нашето европейско семейство".

Мишел обаче отправи предупреждение, че остава много работа, преди страната да може да се присъедини.

"Сега упоритата работа трябва да продължи, така че Босна и Херцеговина стабилно да напредва, както искат вашите хора", каза той.

В заключенията от срещата лидерите подчертаха необходимостта Босна да продължи да предприема "всички подходящи стъпки, определени" от Комисията, които включват икономически, съдебни и политически реформи, както и по-добри усилия за справяне с корупцията и прането на пари.

Лидерите на ЕС дават зелена светлина за началото на преговори с Босна и Херцеговина

Лидерите на ЕС дават зелена светлина за началото на преговори с Босна и Херцеговина

Настоящият проект ще бъде обсъден от посланиците на ЕС в сряда

Нидерландският премиер Марк Рюте също заяви при пристигането си в Брюксел, че все още трябва да се свърши много работа, преди Босна наистина да може да влезе в разгара на преговорите с блока.

"От решаващо значение е Босна да изпълни всички необходими действия в доклада на Комисията, така че наистина да сте отбелязали всички квадратчета", каза Рюте.

Гитанас Науседа, президентът на Литва, каза, че подкрепя кандидатурата на Босна, но с определени условия.

"Трябва да спазваме правилата, правилата на играта, изпълнението на всички необходими изисквания", каза той.

Босна и Херцеговина е една от шестте държави от региона - заедно с Албания, Сърбия, Косово, Черна гора и Северна Македония - които са на различни етапи от процеса на членство в ЕС.

Припомняме, че ЕС предостави на Босна статут на кандидат през декември 2022 г. 

В допълнение към незавършените вътрешни реформи, които вредят на нейната кандидатура, Босна все още е етнически и политически разделена.

Сепаратисткият босненски сръбски лидер Милорад Додик, който е проруски nastroen, продължава да подкопава президентството и други политически функции в страната. През декември Додик каза пред Асошиейтед прес, че възнамерява да продължи да отслабва страната до точката, в която тя да се разпадне.