Европейският съюз може да заведе дело срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО) или да наложи ответни санкции, за да защити компаниите си в Куба, след като американският президент Доналд Тръмп отмени забрана срещу американски граждани, завеждащи съдебни дела срещу инвеститори там, съобщава "Ройтерс".

"ЕС смята, че екстериториалното прилагане на едностранни ограничителни мерки противоречи на международното право и ще използва всички подходящи мерки", настоя ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Европейският съюз притеснен от политиката на Тръмп в Куба

Европейският съюз притеснен от политиката на Тръмп в Куба

"Налице е огромно безпокойство"

Могерини уточни, че тези стъпки биха могли да включват дело в Световната търговска организация (СТО) по въпроса или използването на "Блокиращ статут", който позволява на компании от ЕС, съдени в САЩ, да възстановяват всякакви щети от американски ищци в съдилища в ЕС.

По думите на Могерини ЕС също така ще търси подкрепа от други страни, въпреки че тя не ги е посочила. Европейски, както и канадски компании, са инвестирали в туристическия и енергийния сектор в Куба и решението на Тръмп вероятно ще доведе до по-нататъшно напрежение.

Администрацията на Тръмп миналия месец отмени дългогодишната забрана срещу граждани на САЩ да завеждат съдебни дела срещу чуждестранни компании, които използват имоти, конфискувани от комунистическото правителство на Куба след революцията на Фидел Кастро през 1959 г.

Основната политическа промяна, за която Държавният департамент заяви, че може да предизвика стотици хиляди съдебни искове на стойност десетки милиарди долара, има за цел да засили натиска върху Хавана във време, когато Вашингтон настоява за прекратяване на кубинската подкрепата за социалистическия президент на Венецуела Николас Мадуро.

Тръмп заплаши Куба заради намесата ѝ във Венецуела

Тръмп заплаши Куба заради намесата ѝ във Венецуела

Островът на свободата трябва да се изтегли