Европейският съюз одобри десетия пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна, съобщи шведското председателство на Съвета на ЕС в Twitter в петък.

"Заедно държавите - членки на ЕС, наложиха най-силните и широкообхватни санкции досега, за да помогнат на Украйна да спечели войната", заяви шведското председателство.

Последните мерки са насочени срещу "физически и юридически лица, които подкрепят войната, разпространяват пропаганда или доставят безпилотни летателни апарати, използвани от Русия във войната" и включват също така по-строги ограничения за износ на стоки и технологии с двойна употреба и мерки срещу "руската дезинформация".

Окончателното одобрение на санкциите се очаква в началото на съботния ден, ако никоя страна от ЕС не повдигне последен протест.

След това подробностите за включените в списъка физически и юридически лица ще бъдат публикувани в официалния бюлетин на Европейския съюз.

Един от дипломатите на ЕС заяви пред АФП, че в списъка са включени 120 физически и юридически лица и още три руски банки.

САЩ въвеждат нови санкции срещу Русия

САЩ въвеждат нови санкции срещу Русия

Новите мерки са насочени срещу над 200 физически и юридически лица от Русия и трети страни

Друг дипломат от ЕС заяви, че споразумението за санкциите не е "никакъв компромис" спрямо предложението, представено на държавите членки от Европейската комисия.

В този пакет се обещаваше да се прекрати доставката на промишлени стоки за Русия на стойност 11 млрд. евро (12 млрд. долара) и да се насочи към производителите на дронове в Иран, чиито безпилотни самолети, съдържащи бойни глави, Москва използва за нападения срещу украински цели.

Ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен беше заявила, че стоките, поставени под санкции за Русия, ще включват електроника и машинни части, които могат да се използват в руски безпилотни самолети, ракети, хеликоптери и други оръжейни системи.

Тя заяви, че седем ирански структури, които предоставят продукти с двойна употреба на Русия, също са включени в предложението на Комисията за санкции.

Канада наложи нови санкции срещу Русия

Канада наложи нови санкции срещу Русия

Мерки срещу агресията на Кремъл

ЕС вече наложи на Москва девет вълни от безпрецедентни санкции, засягащи ключови руски експортни стоки като петрол, в опит да намали военния резерв на руския президент Владимир Путин.

Няколко дипломати от ЕС заявиха пред АФП, че оплаквания от страна на Полша са забавили постигането на споразумение по последните санкции, тъй като Варшава ги е сметнала за недостатъчни.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви в петък, докато беше на посещение в Киев преди обявяването на споразумението за санкциите на ЕС, че предложенията от Брюксел са "твърде меки, твърде слаби".

По-рано през деня Съединените щати и Канада също наложиха допълнителни санкции срещу Москва по повод годишнината от началото на операцията ѝ в Украйна.