Европейският съюз предлага санкции за руския танкерен гигант "Совкомфлот", в опит да ограничи способността на Кремъл да финансира войната си срещу Украйна, съобщи Bloomberg News във вторник, цитирайки документ, видян от него.

Този ход ще последва подобни наказателни мерки, наложени на водещата руска танкерна група в началото на 2024 г. от САЩ, като Вашингтон настоява да затегне гайките на Москва за войната й в Украйна, която Русия започна през 2022 г.

В рядко признание от голям руски бизнес за щетите, които западните ограничения нанасят на Москва, ръководителят на "Совкомфлот" каза миналата седмица, че санкциите на САЩ може да повлияят на приходите за тази година и са ограничили дейността на фирмата.

Европейската комисия отказа да коментира доклада на Bloomberg, заявявайки, че Съветът никога не коментира евентуални списъци, преди решението да бъде финализирано.

"Совкомлофт", който преди беше един от водещите танкерни оператори в света, транспортира 75 милиона метрични тона петрол през 2023 г., главно до пазарите на Китай, Индия и Средиземноморието.

Украйна получава през юли първите 1,5 млрд. евро от замразени руски активи

Украйна получава през юли първите 1,5 млрд. евро от замразени руски активи

90% от тях ще отидат за отбрана