Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС и Обединеното кралство ще останат "най-добрите приятели и партньори" след Брекзит, като в речта си в Лондонското училище по икономика тя очерта визията си за бъдещите отношения между двете страни, съобщават световните медии. 

Обръщението на фон дер Лайен е озаглавено "Стари приятели, нови начала: изграждане на друго бъдеще за партньорството между ЕС и Великобритания". Върховният представител на ЕС откри своето обръщение, като похвали Великобритания, че е "с голямо сърце, горда и патриотична, с мил и щедър по дух".

Тя също отдаде почит на бившия британски премиер Уинстън Чърчил "за обединена Европа" след Втората световна война и на всички британски държавни служители, чиято работа оттогава спомага за формирането на ЕС.

Джонсън обеща да довърши Брекзит в срок

Джонсън обеща да довърши Брекзит в срок

Очерта приоритетите за новата година

ЕС е готов да договори търговска сделка с нулеви мита с Обединеното кралство, но отношенията между двете страни никога няма да бъдат същите, заяви председателят на Европейската комисия при посещението си в Лондон. "Истината е, че нашето партньорство не може и няма да бъде същото като преди. И не може и няма да бъдем толкова близо, колкото преди, защото с всеки избор идват и последиците", обясни фон дер Лайен.

Очаква се Великобритания да напусне Европейския съюз след 23 дни, на 31 януари - първата държава-членка, която прави това. Това ще даде началото на преходен период, когато Лондон и Брюксел ще започнат нови преговори, които ще включват бъдещи търговски споразумения. И двете страни обаче спорят за продължителността на следващата фаза.

"Европейският съюз е готов да договори наистина амбициозно и всеобхватно ново партньорство с Обединеното кралство", коментира тя и добави, че "без удължаване на преходния период след 2020 г. не можете да очаквате да постигнете съгласие по всеки един аспект от новото ни партньорство".

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън настоя търговските преговори с Европейския съюз да приключат не по-късно от декември. Джонсън даде да се разбере, че се стреми към "амбициозно" споразумение за свободна търговия с ЕС, подобно на сделка, която Европа договаря с Канада - Всеобхватното икономическо и търговско споразумение. Тази сделка отне седем години преговори и тепърва трябва да бъде ратифицирана от националните парламенти в Европа.

Ако няма търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС, компании могат да се окажат в условията на Световната търговска организация - което потенциално означава по-високи мита и бариери пред търговията. Тази възможност често се описва като Брекзит "без сделка".

"Готови сме да създадем ново партньорство с нулеви мита, нулеви квоти, нулев дъмпинг. Партньорство, което надхвърля търговията и е безпрецедентно по обхват. Всичко от действия за климата до защита на данните, риболов до енергия, транспорт в космоса, финансови услуги до сигурност. И ние сме готови да работим ден и нощ, за да постигнем колкото се може повече от това в рамките на срока, който имаме", обясни Урсула фон дер Лайен.

Фараж призна: Налагат се отстъпки за Брекзит

Фараж призна: Налагат се отстъпки за Брекзит

Но счита, че Кралството е на прав път

Говорител на "Даунинг стрийт" коментира, че Джонсън "се очаква да каже на фон Дер Лайен, че след като е изчакал повече от три години за Брекзит, както британските, така и гражданите на ЕС с право очакват преговори за амбициозното споразумение за свободна търговия да приключи навреме."

"Няма да има удължаване на Периода за изпълнение, който ще приключи през декември 2020 г., както е посочено в Политическата декларация", добави говорителят.

Макар че вече не е член на ЕС, Великобритания ще остане обвързана с всички правила на блока и ще плаща в бюджета на ЕС до края на годината.

"Без свободното движение на хора не можете да имате свободно движение на капитали, стоки и услуги", каза фон дер Лайен.

"Без равнопоставени условия в областта на околната среда, труда, данъчното облагане и държавните помощи не можете да имате качествен достъп до най-големия единен пазар в света. Колкото повече различия има, толкова по-отдалечено трябва да бъде партньорството."

Брюксел заговори за удължаване на преходния период за преговори след Брекзит

Брюксел заговори за удължаване на преходния период за преговори след Брекзит

Преходният период е предвиден до края на 2020 г.