Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прогнозира, че преходният период за преговори между Европейския съюз и Великобритания може да бъде удължен. 

Преходният период е от 11 месеца и не става дума само за сключване на търговско споразумение след Брекзит, а и за много други теми, изтъква Фон дер Лайен в интервю за френското издание "Лез Еко".

"Струва ми се, че и двете страни трябва сериозно да се запитат възможно ли е всички тези преговори да се състоят в толкова кратък срок. Мисля, че ако стане необходимо, трябва да се договорим за удължаване на преходния период", подчертава тя.

Неминуемият Брекзит – едва ли ще стане бързо и гладко

Неминуемият Брекзит – едва ли ще стане бързо и гладко

Борис Джонсън впрегна всичките си ораторски умени...

Излизането на Великобритания от ЕС е насрочено за 31 януари, а преходният период е предвиден до края на 2020 г.

Урсула фон дер Лайен е напомнила, че за да има достъп до единния европейски пазар, Лондон ще трябва да отговаря на правилата на Европейския съюз и да гарантира съпоставими условия в производството на стоки и услуги. В противен случай ще трябва да се договори въвеждане на мита и ограничителни мерки, предупреди тя.

"Дълбоко вярвам в необходимостта да се поддържат добри отношения с нашите съседи. Имаме достатъчно ресурси за развитието на икономиката ни и бихме искали да включим нашите британски приятели в тази среда", отбеляза председателката на Европейската комисия.

Какви са промените в законопроекта за Брекзит?

Какви са промените в законопроекта за Брекзит?

Прокараният по-рано днес законопроект за споразумението за Брекзит е втора версия