Лидерите на страните от Европейския съюз постигнаха споразумение с Холандия по асоциирането на Украйна с ЕС, предаде Би Би Си с позоваване на холандския премиер Марк Рюте.

Това ще позволи да бъде завършен процесът по ратифициране на споразумението между Брюксел и Киев.

Към момента Холандия е единствената страна от общността, която все още не е ратифицирала документа.

Причина за това е проведеният в страната референдум, на който над 60 на сто от участниците гласуваха против договора с Украйна. Преди референдума властите нямаха възражения срещу ратификацията, но евроскептици инициираха допитването, като представиха 450 хиляди подписа.

Въпреки че избирателната активност беше ниска и се появиха информации за манипулации по време на кампанията, властите решиха да се съобразят с резултатите от вота и да преговарят с ЕС.

При агитацията срещу споразумението с Киев на избирателите беше внушавано, че става дума за приемане на Украйна в ЕС, а не за асоцииране.

Рюте даде съгласието си, след като получи уверения, че на асоциирането няма да се придава значение като на първа стъпка към ефективното членство на Украйна в общността.

Предстои споразумението да бъде ратифицирано от холандския парламент.

Рюте подчерта, че е необходимо ЕС да има единна позиция по Украйна на фона на агресивните действия на Русия, което ще даде на общността възможност за единен отпор срещу външната политика на Москва, насочена към дестабилизиране на общността.