Лидерите на Великобритания и Европейския съюз (ЕС) в понеделник ще проведат преки разговори в Лондон, съобщи "Ройтерс". 

Страните се стремят да финализират нова сделка за търговските споразумения на Северна Ирландия след Брекзит.

"Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак се споразумяха да продължат работата си лично за споделени практически решения за редица сложни предизвикателства около Протокола за Ирландия и Северна Ирландия", се казва в съвместното изявление казах. Фон дер Лайен ще се срещне с министър-председателя в Обединеното кралство утре.

Сунак решен да се постигне сделката за Северна Ирландия

Сунак решен да се постигне сделката за Северна Ирландия

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар каза пред репортери по-рано в събота, че е възможно, но не е гарантирано споразумение през следващите дни

Припомняме, че Лондон и Брюксел водят преговори от месеци за облекчаване на търговските търкания в британската провинция. Но тестът ще бъде дали промените ще задоволят някои поддръжници на Брекзит в управляващата Консервативна партия или най-голямата юнионистка партия в Северна Ирландия.

Сунак в събота отново се застъпи за постигането на споразумение с ЕС след Брекзит относно Северна Ирландия. Той каза, че е жизненоважно осигуряване на връщане към споделянето на властта в провинцията.

Сунак каза, че ще се опита да разреши опасенията на Демократическата юнионистка партия (DUP), която се притеснява от запазването на влиянието на ЕС върху Северна Ирландия.

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар каза пред репортери по-рано в събота, че Великобритания и ЕС вървят напред и е възможно, но не е гарантирано споразумение през следващите дни.

Лондон пита юнионистите преди да подпише с ЕС за Северна Ирландия

Лондон пита юнионистите преди да подпише с ЕС за Северна Ирландия

Те блокират формирането на местно правителство

Сънди Таймс обяви, че се очаква съобщение в понеделник, когато е казано на депутатите от Консервативната партия на Риши Сунак да бъдат в парламента.

В интервюто си за Sunday Times британският премиер каза, че се надява на положителен резултат от преговорите и каза, че ще прекара уикенда в опити да ги завърши.

Сунак, в знак на притесненията на DUP, каза, че мирното споразумение от Разпети петък за Северна Ирландия е било небалансирано от сделката за Брекзит за търговските правила на провинцията.

DUP попречи на Асамблеята на Северна Ирландия да работи в знак на протест срещу тези правила.

Северна Ирландия заема особено място след излизането на Великобритания от ЕС, като остава в единния пазар на стоки на общността.

Лондон и ЕС още нямат споразумение за Северна Ирландия

Лондон и ЕС още нямат споразумение за Северна Ирландия

Риши Сунак обаче отчита напредък

Споразумението, за да се избегне твърда граница с Ирландия, която остава член на ЕС, и да се запази мирът, означава, че се изискват проверки на някои стоки, пристигащи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство, което разгневи пробританските синдикалисти в провинцията.

Великобритания предложи създаването на зелени митнически ленти за стоки, предназначени само за Северна Ирландия, както и червени ленти за продукти, насочени към Ирландия или другаде в ЕС.