Все още не е сключена сделка между Великобритания и Европейския съюз относно търговските споразумения след Брекзит относно Северна Ирландия. Това заяви британският премиер Риши Сунак каза пред социалдемократическата и лейбъристката партия на Северна Ирландия, съобщава "Ройтерс".

"Сунак каза, че сделката все още не е сключена. Мисля, че той беше ясен, че е постигнат голям напредък и това е, което чуваме също от европейската страна и Дъблин", заяви лидерът на партията Колъм Истууд и нарече подробностите "оскъдни".

"Той обаче заяви, че въпросът не е приключен и отива в Мюнхен, за да се види с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, така че ще видим какво ще излезе от това, но бих бил доста голям оптимист, че сме много близо до споразумение", допълни Истууд.

ЕС отчита напредък, но и трудности в преговорите с Лондон за Северна Ирландия

ЕС отчита напредък, но и трудности в преговорите с Лондон за Северна Ирландия

За Брюксел е важно да възстанови доверието с Великобритания

Северна Ирландия заема особено място след излизането на Великобритания от Европейския съюз, като остава в единния пазар на стоки на общността.

Споразумението, за да се избегне твърда граница с Ирландия, която остава член на ЕС, и да се запази мирът, означава, че се изискват проверки на някои стоки, пристигащи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство, което разгневи пробританските синдикалисти в провинцията.

Великобритания предложи създаването на зелени митнически ленти за стоки, предназначени само за Северна Ирландия, както и червени ленти за продукти, насочени към Ирландия или другаде в ЕС.

Комисията заяви, че е отворена към идеята за "бързи ленти", стига да има предпазни мерки.

Великобритания отказва отношения с ЕС в швейцарски стил

Великобритания отказва отношения с ЕС в швейцарски стил

Правителството отрича да има планове за преразглеждане на връзките с блока