Европейският съюз постигна напредък в преговорите си с Великобритания относно търговските споразумения на Северна Ирландия, но трудностите остават. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, цитиран от "Ройтерс".

Шефчович, който отговаря за отношенията на ЕС с Великобритания, посочи, че екипът му се опитва да постигне пробив всяка седмица, позовавайки се на скорошни доклади за напредък в преговорите.

"Има напредък, но трудностите остават", потвърди той на пресконференция след среща на министрите от ЕС в Брюксел.

"Това, върху което се фокусираме, е постепенна работа. Търсим възможната зона за кацане за възможно съвместно решение и тази работа продължава", уточни Шефчович.

Великобритания отказва отношения с ЕС в швейцарски стил

Великобритания отказва отношения с ЕС в швейцарски стил

Правителството отрича да има планове за преразглеждане на връзките с блока

По негови думи е важно за ЕС да възстанови доверието с Лондон.

Северна Ирландия заема особено място след излизането на Великобритания от Европейския съюз, като остава в единния пазар на стоки на общността.

Споразумението, за да се избегне твърда граница с Ирландия, която остава член на ЕС, и да се запази мирът, означава, че се изискват проверки на някои стоки, пристигащи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство, което разгневи пробританските синдикалисти в провинцията.

ЕС заплашва Лондон с търговска война заради Северна Ирландия

ЕС заплашва Лондон с търговска война заради Северна Ирландия

Меркел и Макрон ще използват индивидуалните срещи с Джонсън в събота

Великобритания предложи създаването на зелени митнически ленти за стоки, предназначени само за Северна Ирландия, както и червени ленти за продукти, насочени към Ирландия или другаде в ЕС.

Комисията заяви, че е отворена към идеята за "бързи ленти", стига да има предпазни мерки.

"Уравнението е много ясно уравнение - колкото повече и по-силни гаранции можем да получим, толкова повече гъвкавост можем да проучим", обясни Шефчович.

По негови думи споразумение за достъп до британски данни за стоки, изпращани до Северна Ирландия, "драматично" ще подобри потока от информация, необходим за защита на единния пазар.