Британският външен министър Джеймс Клевърли каза, че Лондон няма да подпише споразумение с Европейския съюз относно промените в търговските споразумения на Северна Ирландия след Брекзит без подкрепата на най-голямата юнионистка партия в Ълстър - Демократичната юнионистка партия (ДЮП),  предава Ройтерс.

Клевърли каза пред радио "Таймс" в петък, че преговорите на Великобритания около протокола за Северна Ирландия са били насочени към справяне с опасенията на Демократическата юнионистка партия.

"Когато, да се надяваме, разрешим тези проблеми, тогава се надявам, че ДЮП ще признае, че сме отговорили на техните опасения и докато не се справим с тези проблеми, няма да подпишем сделката", каза той.

Великобритания и ЕС се опитват да преразгледат протокола - споразуменията, договорени за избягване на твърда граница с членката на ЕС Ирландия, когато Великобритания излезе от ЕС през 2020 г.

Но Лондон се нуждае от подкрепата на ДЮП за възстановяване на работата на правителството за споделяне на властта в Северна Ирландия, което ДЮП в момента бойкотира заради противопоставянето си на протокола.

Партията доказа, че е централен играч в почти седем години на често мъчителни преговори за Брекзит и тяхната съпротива торпилира предишни опити за споразумение.

Проучванията на общественото мнение постоянно показват, че мнозинството от избирателите в Северна Ирландия, които по-рано се противопоставиха на Брекзит, подкрепят идеята за протокола и също така се подкрепя от мнозинството депутати, избрани в парламента на Ълстър.

Но налагането на проверки върху някои стоки, идващи от останалата част от Обединеното кралство, разгневи много пробритански юнионисти, които смятат, че това подкопава съюза с Великобритания.

Последното тримесечно проучване, проведено за Queen's University Belfast, показа че 53% виждат настоящото по-леко прилагане на правилата като подходящо средство за управление на Брекзит, което е спад с един процентен пункт през последните три месеца. Броят на противниците нарасна до 38% от 34% при последното проучване.

Стрелба срещу полицай в Северна Ирландия връща стари страхове
Обновена

Стрелба срещу полицай в Северна Ирландия връща стари страхове

Той е в критично състояние