Полицейски служител, който не е бил на служба, е в болница в критично състояние, след като беше прострелян няколко пъти от близко разстояние в сряда вечерта, докато тренираше младежки футболен отбор в покрайнините на северноирландския град Омаг, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Северноирландската полиция подозира, че ирландската националистическа въоръжена група "Нова ИРА" може да е отговорна за опита за убийство на старши детектив Джон Колдуел, който беше прострелян пред очите на сина си, предава Ройтерс.

Полицейският служител е бил прострелян няколко пъти от двама въоръжени мъже, докато слагал футболни топки в колата си след тренировката, каза помощник-началникът на полицията Марк Макюън. Той остава в критично състояние в болница.

"Въоръжените мъже са продължили да стрелят, дори след като детективът е бил на земята," каза Макюън. И двамата стрелци са стреляли няколко пъти и най-малко две други превозни средства са били улучени в пълния с деца и родители паркинг, които са се опитвали да избягат, за да се спасят.

Колата на заподозрените е била открита изгоряла извън града.

"Ние разглеждаме различни версии, има много направления в това разследване. Основният фокус е върху агресивните дисиденти републиканци и в рамките на това има основен фокус и върху "Нова ИРА"", каза Макюън пред Би Би Си - Северна Ирландия.

Въпреки че мирното споразумение до голяма степен сложи край на три десетилетия сектантско насилие в Северна Ирландия, полицейските служители все още разкриват отцепили се групи предимно от ирландски националистически бойци, които се противопоставят на британското управление в региона.

"Хората зад тази атака смятат, че са във война. Ами не са", каза Колъм Истууд, умереният ирландски националистически лидер на Социалдемократическата и Лейбъристката партия. "Тяхната битка не е с правителство, полицейска служба или някой друг. Тя е с народа на Ирландия, който избра мира. И това е битка, която те никога, никога няма да спечелят.

Последният път, когато една от фракциите на ИРА уби полицай от Северна Ирландия, беше през 2011 г., отново в Омаг - също и сцената на най-смъртоносната атака, когато кола бомба на ИРА-Истински уби 29 души през 1998 г. с надеждата да провали сключеното същата година мирно споразумение от Разпети петък, което сложи край на въоръженото насилие в Северна Ирландия

Най-голямата ирландска републиканска паравоенна група ИРА  уби близо 300 офицери като част от собствената си 27-годишна кампания от стрелби и бомбени атентати, но сложи оръжие през 1997 г. и го предаде на чуждестранни служители по разоръжаването през 2005 г.

Тази ключова миротворческа стъпка, необходима като част от споразумението от Разпети петък, в крайна сметка помогна да се убеди Демократическата юнионистка партия (ДЮП) да прекрати своята опозиция срещу споделянето на властта и най-накрая да формира правителство на единството през 2007 г. с техните ирландски републикански врагове от Шин Фейн, дългогодишни партньори на ИРА. Миналата година обаче ДЮП срина коалицията като част от кампанията си срещу търговските правила за Северна Ирландия след Брекзит, спор, който преговарящите от Обединеното кралство и ЕС все още не успяват да разрешат.

Лондон и ЕС още нямат споразумение за Северна Ирландия

Лондон и ЕС още нямат споразумение за Северна Ирландия

Риши Сунак обаче отчита напредък

Стрелбата в сряда вечерта върна мрачни спомени от преди едно поколение, когато подобно насилие беше явление всяка вечер, епоха, когато екстремистите ефективно запълниха преобладаващия политически вакуум в Северна Ирландия с кръвопролития. Договорът от Разпети петък и създаденото от него междуобщностно правителство трябваше да не допускат отново такова насилие.

Докато сградата на парламента в Стормонт остава празна на фона на последствията от Брекзит, политици от всички страни за кратко говориха в един глас в социалните медии, за да осъдят нападателите на офицера.

"Отговорните за такъв ужас трябва да бъдат изправени пред правосъдието", каза британският държавен секретар за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис, който е на поста едва от септември.

Великобритания обявява ирландския език за официален в Северна Ирландия

Великобритания обявява ирландския език за официален в Северна Ирландия

Според някои това може да е само политически лост и да не заработи