Правителството на Обединеното Кралство предложи законопроект за превръщането на ирландския в официален език в Северна Ирландия, където Демократичната юнионистка партия (ДЮП) дълго се противопоставяше на този ход като заплашващ британската идентичност, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Министърът за Северна Ирландия Брендън Люис потвърди стъпката само дни след като нареди на Министерството на здравеопазването на региона да разгърне напълно финансирани от държавата услуги за аборт, друг ход, възпрепятстван преди това от юнионистите в парламента на Северна Ирландия.

Въпреки това, след изборите този месец, Демократическата юнионистка партия блокира повторното отваряне на парламента и формирането на ново правителство между общностите в Северна Ирландия. Този политически вакуум сега се използва от Луис, като той най-накрая представя законопроект, който многократно е обещаван на ирландските националисти в района.

"Шин Фейн" - националистическата партия, чието име означава "Самите ние" на ирландски - приветства изявлението на Луис като напредък на ангажиментите, първоначално обещани в Споразумението от 2006 г., която предшества формирането на първото правителство на юнионистите с "Шин Фейн"

"Най-накрая ще видим отмяната на архаичното антиирландско законодателство и замяната му с официално признаване на ирландския език, за да се даде възможност на хората да имат достъп до обществени услуги и съдилища на ирландски", каза лидерът на "Шин Фейн" Мери Лу Макдоналд, жителка на Дъблин.

Преброяването от 2011 г. установи, че само 3,7% от жителите на Северна Ирландия се идентифицират като владеещи свободно ирландски, но Министерството на образованието започна да инвестира в училища с ирландски език, след като "Шин Фейн" придоби това портфолио в предишни правителства. Днес около 40 училища с ирландски език за деца на възраст от 5 до 18 години функционират от католическата страна на общността, включително в западния квартал на Белфаст, където ирландският език се популяризира като предпочитан език.

Законопроектът за идентичността и езика (в Северна Ирландия), внесен в сряда в Камарата на лордовете, се очаква да бъде обсъден в детайли на 7 юни. "Шин Фейн" предупреди, че Луис може да забави приемането му като лост, за да подтикне ДЮП към съживяване на формиране на правителство в Северна Ирландия - откъдето може да възобнови възпрепятстването на правата на ирландския език.

В очакване на хода на Луис, повече от 10 000 активисти на ирландски език преминаха през центъра на Белфаст през уикенда. Активисти, популяризиращи малко използвания ълстърски шотландски език, говорен от по-малко от 1% от жителите на Северна Ирландия от протестантската страна на разделението, трябва да получат свои собствени права на комисар и допълнителна подкрепа според законопроекта.

Но председателят на Ълстърското шотландско езиково дружество, Ан Смит, се оплака, че нейното движение се използва за популяризиране на законопроект, който всъщност има за цел да развие ирландския език.

Тя каза, че законопроектът ще даде възможност на активистите, говорещи ирландски език, "да се превърнат в истински вредители в обществените органи и да настояват за максимално представителство на ирландците на всяка крачка".

Великобритания се зарече да запази мира в Северна Ирландия

Великобритания се зарече да запази мира в Северна Ирландия

Лондон очаква "ново въображение" от Брюксел

Припомняме, че конфликтът в Северна Ирландия възникна през 60-те години на 20 век и е известен още като "Смутните времена". Конфликтът е най-вече политически и националистически и е захранван от исторически събития. Има и етническо, и религиозно измерение, но въпреки употребата на термините "протестанти" и "католици" по отношение на двете страни, това не е религиозен конфликт. Ключовият въпрос е конституционният статут на Северна Ирландия. Юнионистите, които са главно ълстърски протестанти, искат Северна Ирландия да остане в рамките на Обединеното кралство, докато ирландските националисти, които са основно ирландски католици, искат Северна Ирландия да напусне Обединеното Кралство и да се присъедини към Република Ирландия.

В конфликта, според официални данни, загиват над 3500 души, от които 52% са цивилни, 32% са членове на британските сили за сигурност, а 16% са членове на паравоенни групи. Републиканските паравоенни са отговорни за около 60% от смъртните случаи, лоялистите - за около 30%, а силите за сигурност - около 10%. 

Мирът е установен с подписването на Белфастското споразумение от 10 април 1998 година, известно още като Споразумението от Разпети петък, но дори след него  възникват спорадични случаи на насилие.

Това споразумение предвижда практическо премахване на всякакви гранични и митнически проверки на остров Ирландия между Република Ирландия и Северна Ирландия, което става възможно, тъй като и Великобритания и Република Ирландия по това време са членове на ЕС и част от общото Европейско търговско и митническо пространство.

След Брекзит обаче това вече не е така и затова със Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС е приет т. нар. Предпазен механизъм за Северна Ирландия, който предвижда провинцията да остане част от европейския пазар и митническо пространство и въвежда митнически проверки на стоките, движещи между остров Британия и остров Ирландия, което практически отделя Северна Ирландия от британския пазар.

ЕС не се отказва от диалог с Лондон, но при зачитане на протокола за Северна Ирландия

ЕС не се отказва от диалог с Лондон, но при зачитане на протокола за Северна Ирландия

Заплахите за едностранни действи са безполезни, смята ирландският външен министър

Борис Джонсън подписва този Предпазен механизъм, който установява Протокол за търговските отношения между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. За влизането в сила на този протокол има предвидени гратисни срокове, които британското правителство удължава неколкократно, но реално няма намерение да приложи в действие този протокол, включително  заради съпротивата на ДЮП. Британското правителство дори обяви законодателство за замяна на някои от клаузите в този Протокол, докато паралелно преговаря с ЕС. Брюксел заплаши, че евентуална отмяна на Протокола ще се счита за нарушение на споразумението за Брекзит и заплаши с ответни действия, включително отмяна на Споразумението за свободна търговия, но според наблюдатели това е малко вероятно.

Вашингтон предупреди остро Лондон да спазва Споразумението за Брекзит

Вашингтон предупреди остро Лондон да спазва Споразумението за Брекзит

САЩ визират Протокола за Северна Ирландия