Великобритания заяви, че ще предприеме всички необходими стъпки за защита на мира в Северна Ирландия, като призова Европейския съюз да прояви "ново въображение" в преговорите за разрешаване на проблеми с правилата за търговия след Брекзит, предава Ройтерс.

Лондон и Брюксел от месеци се опитват да излязат от задънената улица около сделката, която на практика създаде митническа граница в Ирландско море между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, за да се запази откритата сухопътна граница на провинцията със страната-членка на ЕС Република Ирландия.

Великобритания иска цялостно преразглеждане на споразумението и намекна за възможността за едностранно суспендиране на част от него, ако не може да се постигне нова сделка с ЕС, докато ЕС търси промени в условията на съществуващото споразумение.

"Ще продължим да говорим с ЕС, но няма да позволим това да пречи на защитата на мира и стабилността в Северна Ирландия", се казва в изявление, публикувано във вторник, придружаващо новата законодателна програма на правителството.

"Призоваваме нашите партньори в ЕС да работят с нас, с ново въображение и гъвкавост, за да постигнат това."

Говорител на премиера Борис Джонсън каза, че все още не са взети решения за следващите стъпки.

Задънената улица около т. нар. Протокол за Северна Ирландия блокира формирането на нова изпълнителна власт в британската провинция след изборите миналата седмица.

Ирландската националистическа партия Шин Фейн, който приема протокола предвид целта си за обединение на Ирландия, се очертава като най-голямата партия след изборите, докато Демократичната юнионистка партия (ДЮП), която се опасява, че протоколът ерозира връзките с останалата част от Обединеното кралство, остана на второ място.

Лидерът на ДЮП Джефри Доналдсън каза пред Би Би Си, че е разговарял с Джонсън във вторник и британският лидер е разбрал, че настоящата позиция не е устойчива.

Правителството на Джонсън заяви, че може да бъде принудено да действа едностранно, за да избегне избухването на политическото напрежение, което може да застраши мирното споразумение от Разпети петък от 1998 г., което до голяма степен сложи край на десетилетия на сектантско насилие между ирландски националисти (католици) и юнионисти (протестанти).

В разговор с ирландския си колега Майкъл Мартин във вторник, Джонсън каза, че ситуацията с Протокола сега е "много сериозна" и Европейската комисия не е предприела необходимите стъпки, за да помогне за справяне с икономическите и политическите смущения на място.

"Премиерът повтори, че правителството на Обединеното кралство ще предприеме действия за защита на мира и политическата стабилност в Северна Ирландия, ако не могат да бъдат намерени решения", каза говорителят на Джонсън след разговора.

Протоколът за Северна Ирландия вкара в задънена улица Великобритания и ЕС

Протоколът за Северна Ирландия вкара в задънена улица Великобритания и ЕС

Лондон счита, че мандатът за преговори е твърде ограничен

Мартин каза, че е предупредил Джонсън да не предприема едностранни действия. Това предупреждение бе повторено и от германския канцлер Олаф Шолц.

Вестник "Таймс" съобщи в понеделник, че британският външен министър Лиз Тръс планира отказ от голяма част от протокола, след като се отказа от преговорите с ЕС.

Правителството обаче не обяви такива подробни планове във вторник, когато изложи всички закони, които възнамерява да въведе през предстоящата парламентарна година.

ДЮП заяви пред Ройтерс, че британският министър на Северна Ирландия Брандън Люис не им е посочил подобен план по време на среща в понеделник.

В документа от вторник се казва, че лондонското правителство ще "предприеме необходимите стъпки" за защита на мирното споразумение от Разпети петък и изпълнение на демократичните задължения към Северна Ирландия, определени в отделно споразумение от 2020 г.

Отвлякоха и опожариха автобус в жилищен комплекс на лоялистите в Северна Ирландия

Отвлякоха и опожариха автобус в жилищен комплекс на лоялистите в Северна Ирландия

Напрежението в Северна Ирландия се засилва