Автобус е бил отвлечен и запален в жилищен комплекс на лоялистите в покрайнините на Белфаст.

Четирима маскирани мъже са се качили на автобуса на два етажа на Чърч Роуд при входа на жилищния комплекс Раткуул в Нютаунаби, северно от Белфаст в Ко Антрим, около 19:45 часа местно време вчера (21:45 ч. българско) и са наредили на шофьора и пътниците да излязат.

След това автобусът е бил запален на пътя.

Обгорелите останки от автобуса все още тлееха по-късно вчера вечерта, докато полицията в бронирани превозни средства оглеждаше местопроизшествието.

Германия няма да предоговаря протокола за Северна Ирландия

Германия няма да предоговаря протокола за Северна Ирландия

Берлин иска план за извънредни ситуации, в случай че Лондон прекрати едностранно протокола

Миналия понеделник автобус беше отвлечен и изгорен в лоялисткия район Нютаунардс, Ко Даун, в очевиден протест срещу Протокола за Северна Ирландия, частта от споразумението за развода във връзка с Брекзит, която избягва твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Безредие също така избухна на обществено място в западната част на Белфаст два пъти миналата седмица.

Насилието с участието на младежи от националистическия Спрингфийлд Роуд и лоялисткия Шанкил Роуд доведе до нападение срещу полицията с ракети и факли в сряда и петък вечер.

Безредието в сряда последва протест срещу протокола.

ЕС с предложение за Северна Ирландия

ЕС с предложение за Северна Ирландия

Позицията ще бъде обсъдена в петък

Осъждайки вчерашното отвличане, министърът на инфраструктурата на Северна Ирландия Никола Малън каза, че шофьорът и пътниците са в безопасност след "ужасяващо преживяване".

"Позорно и отвратително е, че наши служители в градския транспорт отново бяха обект на атака, този път от маскирани мъже, които наредиха на шофьора и пътниците да слязат от автобус тази вечер и след това го подпалиха. Това е четвъртата атака през тази година", подчерта тя.

"Автобусите на Translink са обществено имущество. Без тях хората не могат да стигнат до и от работа, училище или уречен час в болниците. Нашите шофьори на автобуси са хора от работническата класа, които заслужават да бъдат сигурни в работата си. Хората, които използват обществен транспорт, също заслужават да се чувстват в безопасност и да могат да вършат работата си без страх. Престъпниците зад тези безразсъдни и мерзки атаки не направиха нищо повече освен да навредят на местната си общност, лишавайки ги от критична обществена услуга. Това е поредният краен акт на самонараняване, последователно отхвърлян от хората на Северна Ирландия", изтъкна още Малън.

Лидерът на Демократичната юнионистка партия сър Джефри Доналдсън определи атаката като "безсмислена".

В Северна Ирландия скочиха: Ирландия подбуди Студена война във връзка с търговията

В Северна Ирландия скочиха: Ирландия подбуди Студена война във връзка с търговията

Съветът на лоялистките общности представлява паравоенни формирования

"Такова престъпно поведение може да доведе до смърт или сериозно нараняване", написа той в "Туитър" и допълни: "Това само вреди на местните хора и местните общности. Това не служи на никаква кауза. Подстрекателите трябва да се отдръпнат. Промяната се осъществява от политиката, а не от изгарянето на автобуси."

Депутатът от ирландската републиканска партия "Шин Фейн" Джери Кели коментира: "Отвличането и изгарянето на автобус и заплахите към шофьор в Раткуул е опасно, безразсъдно и презряно. В нашето общество няма абсолютно никакво място за тази престъпност и насилие. Трябва да видим ясно осъждане от страна на юнионистките лидери тази вечер на това насилие и по-нататъшни опити за разпалване на напрежението. Думите и действията са много важни и аз бих призовал юнионистките лидери да сложат край на провокативния език и нечестността около протокола. Хората искат спокойно и отговорно ръководство, за да се намали напрежението и да се гарантира, че няма по-нататъшна ескалация на насилието по нашите улици."

Великобритания настоя ЕС да се съгласи на ново споразумение за Северна Ирландия след Брекзит

Великобритания настоя ЕС да се съгласи на ново споразумение за Северна Ирландия след Брекзит

Нов повод за обтягане на отношенията между Брюксел и Лондон