В настоящата ситуация на руски военни действия в Украйна Европейският съюз, НАТО и неговите членове показаха пълно единство и засилено сътрудничество, заявиха външните министри на ЕС.

"Стратегическото партньорство между ЕС и НАТО е по-надеждно и по-подходящо от всякога в този критичен момент за евроатлантическата сигурност", се казва в регламент на Съвета по външни работи на ЕС, приет в Люксембург в понеделник.

Фон дер Лайен: Ще възстановим Украйна

Фон дер Лайен: Ще възстановим Украйна

Скоростта за приемане на Украйна в ЕС зависи изцяло от Киев и прилагането на необходимите реформи

Министрите взеха под внимание седмия доклад за напредъка по изпълнението на 74-те цели на съвместното стратегическо партньорство, договорени в изявленията от 6 декември 2016 г. и 5 декември 2017 г.

В допълнение към политическите консултации на ниво ръководни органи и работни групи е установено сътрудничество в областта на стратегическите комуникации и противодействието на дезинформацията, хармонизиране на отбранителното планиране в случаите, когато изискванията се припокриват, диалог по въпросите на военната мобилност и взаимодействието на персонала в Украйна, се казва в документа.