Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира в понеделник върху кандидатурата на Украйна за членство в Европейския съюз, като отбеляза, че скоростта на този процес зависи изцяло от Киев и неговото прилагане на реформите, необходими за приемането на ЕС. 

В интервю за Wiener Zeitung Фон дер Лайен потвърди намерението на западните страни да възстановят Украйна, като отбеляза, че ЕС трябва да определи условията за нов кръг на разширяване и че единството на държавите-членки е от първостепенно значение за вземането на всякакви решения.

Фон дер Лайен коментира ситуацията с недостига на храна, като потвърди, че се договаря пускането на зърно от Украйна, блокирано от Русия, като добави, че Европейският съюз също търси алтернативни начини за транспортирането му.

Докато срещата на върха на 27-те се свиква на 23 юни, Фон дер Лайен защитава в интервю, дадено на няколко европейски вестника, включително Le Figaro, статута на кандидат за ЕС за Украйна.

"В допълнение към съществуващите съдебни институции, Украйна има положителна траектория по почти всички въпроси, било то изискванията на Венецианската комисия за демокрация и право или борбата срещу корупция и срещу олигархията. Това е единствената страна, която прие закон срещу олигарсите. Има още много работа и те са наясно с това. Искаме резултати срещу корупцията и олигархията", коментира тя пред Le Figaro.

Байдън: Украйна вероятно ще стане член на ЕС

Байдън: Украйна вероятно ще стане член на ЕС

Байдън поддържа постоянен контакт със Зеленски, двамата говорят няколко пъти седмично