Европейският съюз и САЩ постигнаха ново споразумение за сигурността на трансатлантическите полети, което позволява обмен на данни за пътници в самолети за САЩ.

Съгласно договореностите европейските страни могат да предоставят тези данни на ФБР и други американски служби за сигурност, предаде АП.

Споразумението е временно и ще замени споразумение от 2004 година за обмен на информация, което бе отменено през май от Европейския върховен съд поради технически причини.

Договореностите ще бъдат в сила до юли 2007 година, след което се предвижда подписването на трайно споразумение между ЕС и САЩ.

Очаква се другата седмица европейските страни окончателно да одобрят проекта, допълва АП.

След договаряне на условията еврокомисарят по правосъдие и вътрешен ред Франко Фратини посочи, че споразумението отстранява опасенията на европейските власти, свързани с неприкосновеността на личната информация.

Според новото споразумение американската администрация вече няма да може да ползва автоматично данни от информационната система на европейските авиопревозвачи, а ще трябва предварително да поиска подобна информация.

Фратини допълни, че сделката улеснява обмена на данни, но не допуска директен достъп до данните на американски служби като ФБР.

Информацията ще бъде изпращана на министерството по вътрешна сигурност във Вашингтон и оттам ще бъде препращана до различните органи.

Новата система ще бъде изпробвана до каря на годината.