Днес ще се проведе извънедна среща, по време на която европейските и турси лидери ще търсят разрешение на бежанската криза, която продължава да бъде основен проблем.

Очаква се да участва турският премиер Ахмед Давутоглу, който освен за прибирането на част от мигрантите, заливащи Европа през Гърция, ще трябва да отговаря на въпроси и за спазването на свободата на словото в страната му след акциите срещу "Заман".

Вероятно на срещата ще бъде обявено затварянето на балканския маршрут на бежанците. Редица държави вече обявиха, че затварят границите след достигането на лимита за приети бежанци.

Ципрас призова ЕС за помощ срещу мигрантската криза

Ципрас призова ЕС за помощ срещу мигрантската криза

Преду утрешната извънредна среща по въпроса

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пък настоя на страната му да бъде помогнато да се справи с потока от хора и осъди политиката на ЕС да налага тежки икономически рестрикции, но да не се грижи за бягащите от военни конфликти.

По-рано вече бе обявено, че важните точки, върху които ще акцентира германският канцлер Ангела Меркел, са 3 - за какви проекти, свързани с бежанците ще се харчат исканите от Анкара 3 млрд. евро за справяне с мигрантския проблем, по какъв начин ще бъдат защитени външните граници на ЕС и как Брюксел може да помогне на Гърция в настоящата сложна ситуация с мигрантите.

Безлов прогнозира напрегнати месеци и засилване на мигрантския поток

Безлов прогнозира напрегнати месеци и засилване на мигрантския поток

България имала основания да не се превръща в „депо за бежанци”

Междувременно, десетки мигранти продължават да загиват при инциденти с ловките им. Вчера, опитвайки се да достигнат Гърция, загинаха най-малко 25 души, сред които и много деца.