Германският канцлер Ангела Меркел е назовала въпросите, върху които ще акцентира започващата утре – 7 март, среща ЕС – Турция.

Според канцлера, цитирана от DW, най-сериозният въпрос е как ще се изхарчат исканите от Анкара 3 млрд. евро за справяне с мигрантския проблем.

Три са важните точки – за какви проекти, свързани с бежанците ще се харчат тези пари, по какъв начин ще бъдат защитени външните граници на ЕС и как Брюксел може да помогне на Гърция в настоящата сложна ситуация с мигрантите.

Германия имала сериозни съмнения, че Турция трябва да бъде приемана в ЕС

Германия имала сериозни съмнения, че Турция трябва да бъде приемана в ЕС

Не бил въпрос, който в момента стои на дневен ред

Меркел коментира още, че не смята да променя своята миграционна политика. Няма промяна в курса, както и преди работя за това, как да бъде защитена външната граница на ЕС между Гърция и Турция в Егейско море. Паралелно с това – как да отстраним причините за миграцията, да намалим броя на бежанците във всички страни на ЕС, а не само м някои от тях, изтъква Меркел.

Председателят на Европарламента Мартин Шулц отбелязва от своя страна, че тема на срещата ще са действията на властите в Анкара срещу опозиционния вестник „Заман”.

Междувременно чешкият президент Милош Земан е убеден, че ЕС не трябва да дава милиардите на Турция, тъй като тя не може и не иска да прави нещо с мигрантите на своя територия.

Земан е за ефективна охрана на цялата външна граница на съюза, но ако с този план нещо не се получава, то той е за охрана на гръцката граница.

Наивно е да се смята, че върнатите от страните в ЕС бежанци покорно ще се отправят към балканските страни, коментира Земан.

Ако бежанският поток – заради проблемите в Австрия, се отправи към Германия през южната част на Чехия, то Земан е за затваряне на границата с полицейски и армейски сили. Тъй като, коментира той, ако пуснем тези бежанци, те ще отидат до Германия, после ще ни бъдат върнати като икономически мигранти и резултатът е, че ще останат в Чехия.

Земан изтъква още, че няма смисъл предварително да се затварят границите, тъй като в момента в Чехия средно за седмица влизат по 10 бежанци. Но ако броят им рязко нарасне, по негови информации армията и полицията могат за два часа да затворят границата, а зелената граница – извън ГКПП, ще бъде затворена за два дни.