Очаква се Европейският съюз (ЕС) да подпише споразумение за сигурност с украинския президент Володимир Зеленски в четвъртък, като се ангажира да продължи да доставя оръжия, военно обучение и друга помощ на Киев за години напред, съобщава "Ройтерс".

Споразумението ще изложи ангажимента на ЕС да помогне на Украйна в девет области на политиката за сигурност и отбрана. Сред тях са доставки на оръжия, военно обучение, сътрудничество в отбранителната промишленост и разминиране.

Очаква се Зеленски да подпише пакта на среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел. Визитата му не е обявена официално.

Пактът има за цел да допълни подобни споразумения, сключени между Украйна и нейните съюзници, докато тя продължава защитата си срещу инвазията на Русия.

В случай на "бъдеща агресия" в документа се казва, че ЕС и Украйна възнамеряват да се консултират в рамките на 24 часа относно нуждите на Киев и "бързо да определят" следващите стъпки в съответствие с ангажиментите.

Документът е част от по-широкото усилие на партньорите на Украйна да предоставят гаранции, че ще стоят до Киев в дългосрочен план. Без обаче да се вижда краят на войната и без непосредствена перспектива Украйна да се присъедини към ЕС или НАТО.

Украйна е решена да завърши процеса за членство в ЕС

Украйна е решена да завърши процеса за членство в ЕС

Според него, силна Украйна е невъзможна извън ЕС, както силен ЕС не е възможен без Украйна

Редица държави, сред които Съединените щати, Великобритания, Франция и Германия, са сключили споразумения за сигурност с Киев.

Длъжностни лица казват, че подобни споразумения не са същите като пакта за взаимна отбрана между страните от НАТО, но са обещания за предоставяне на Украйна на оръжия и друга помощ за укрепване на собствената ѝ сигурност и възпиране на бъдещо нахлуване.

В проектодокумента на ЕС се казва, че ангажиментите му ще останат в сила, "докато Украйна следва своя европейски път" и ще бъдат преразгледани най-късно след 10 години.

Не се уточнява стойността или количеството на бъдещата помощ. Отбелязва се, че ЕС се е съгласил да даде 5 милиарда евро на фонд за военна помощ на Украйна тази година. Но не обещава същото за следващите години.

Зеленски приветства пътя към ЕС и арестите на Шойгу и Герасимов

Зеленски приветства пътя към ЕС и арестите на Шойгу и Герасимов

Благодари и на екипа, който работи за връщането на пленените военни

"По-нататъшни сравними годишни увеличения могат да бъдат предвидени до 2027 г.", се казва в документа.