Турция вече се беше договорила с Европейския съюз за безвизово пътуване на турските граждани, преди Общността да постави изискване Турция да изпълни 72 критерия, включително да промени своето законодателство за борба с тероризма. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Ройтерс”.

Ердоган заяви в реч, предавана по турските телевизии, че би предпочел да построи „нова Турция” с ЕС и очаква той да одобри либерализацията на визовия режим, но ако не може да подобри отношенията, страната му щяла да тръгне по свой собствен път. Той изключи промяна на законите за борба с тероризма в момент, когато турската армия се сражава с кюрдите и ДАЕШ („Ислямска държава”).

Настоявайки Турция да смекчи законите за борба с тероризма, Европейският съюз иска от нея да прекрати борбата си срещу тероризма, подчерта още той.

Ердоган коментира също, че турците в крайна сметка ще гласуват за нова конституция и увеличаване на правомощията на президента, като той бил отворен за обсъждане на алтернативни модели на такава система.