Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това бе обявено от председателят на Европейския съвет Шарл Мишел като общо решение от срещата им на върха в Брюксел. Съветът бе свикан по повод събитията в Близкия изток, но теми на разговорите бяха и Украйна и отношенията с Турция.

"Осъждаме атаката на Иран и се съгласихме да наложим санкции", каза пред журналисти Шарл Мишел.

На този етап няма конкретика по отношение на санкциите, но Мишел анонсира, че идеята е да се ограничат фирмите, които произвеждат дронове и ракети.

"Иран е заплаха не само за Израел, а за стабилността на целия регион. И това стана много ясно, когато реши да предприеме атаката срещу Израел преди няколко дни. Затова ангажимента със страните от региона е от фундаментално значение. Трябва да изолираме Иран. Ще наложим санкции и ще действаме в тясно сътрудничество с партньорите", заяви Мишел.

В Брюксел от българска страна участва служебният премиер Димитър Главчев. Информация за позициите на България на този етап не е предоставена от Министерски съвет.

Израел обмислял да удари Иран на 15 април, но размислил

Израел обмислял да удари Иран на 15 април, но размислил

Тел Авив подготвя стратегия

Също така Шарл Мишел настоя, че доставките на ПВО системи за Украйна са въпрос не на месеци, а на дни и седмици.

На срещата на върха на ЕС в Брюксел и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола обяви необходимостта от ускоряване на предоставянето на военна помощ на Украйна, включително системи за противовъздушна отбрана.

"Ние вече предоставихме на Украйна мощна политическа, дипломатическа, хуманитарна, икономическа и военна подкрепа. Нашата подкрепа за Украйна е непоколебима. Трябва да ускорим и интензифицираме доставките на необходимото оборудване, включително системи за противовъздушна отбрана. Не можем да се откажем", каза Мецола.

Поредна нощ на ПВО тревога в Украйна

Поредна нощ на ПВО тревога в Украйна

Белгород отново е атакуван