Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще отговори на иранската атака.

"Това изстрелване на толкова много ирански ракети, крилати ракети и безпилотни летателни апарати на територията на Държавата Израел ще бъде посрещнато с отговор", каза Халеви, когато посети базата Неватим, която според армията е била леко засегната при ударите.

Израелските медии разпространиха и кратко видео с негово изказване.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху също е заявил на частна среща с министри от своята партия "Ликуд", че на иранската ракетна атака трябва да се отговори умно, предаде ДПА, като се позова на израелското радио "Кан".

Иран трябва да очаква напрегнато кога ще дойде ответната реакция, както беше с Израел преди атаката късно вечерта в събота, е казал премиерът според източник на радиото.

Иран опитва да създаде нова нормалност с атаката си, Израел и САЩ трябва да отговорят

Иран опитва да създаде нова нормалност с атаката си, Израел и САЩ трябва да отговорят

Срещу Иран трябва да се използват всички уроци и тактики от времето на Студената война

Израелската армия заяви вчера, че убитите при удара срещу иранското консулство в Дамаск са участвали в "тероризъм срещу Израел". Това бе първият официален коментар за атаката на 1 април, съобщава АФП.

"Доколкото ми е известно, убитите в Дамаск са били членове на силите Кудс. Това бяха хора, които се занимаваха с тероризъм срещу държавата Израел, каза военният говорител контраадмирал Даниел Хагари, запитан на брифинг за удара. Сред тези терористични агенти имаше членове на Хизбула и ирански помощници. Там, доколкото знам, нямаше нито един дипломат. Не знам нито един цивилен да е убит при тази атака", каза той.

Припомняме, че Иран обеща да отмъсти за удара срещу консулския отдел на посолството му, който уби седем революционни гвардейци, включително двама генерали от силите Кудс, подразделението на гвардията за външни операции.

От късно в събота Иран изстреля повече от 300 дрона и ракети към Израел, първата директна атака от Иран на израелска територия.

Израелската армия заяви, че е прехванала 99 процента от въздушните цели с помощта на Съединените щати и други съюзници и че атаката е причинила само незначителни щети, включително на военна база в южната част на страната.

САЩ предупредили Израел, че няма да участват в ответен удар срещу Иран

САЩ предупредили Израел, че няма да участват в ответен удар срещу Иран

Вашингтон обаче затвърждава пълната си подкрепа за защитата на Израел

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря по телефона с Нетаняху след атаката през уикенда и даде да се разбере, че САЩ няма да участват в никакви нападателни операции срещу Иран, каза високопоставен служител на администрацията на Белия дом пред Си Ен Ен.

Байдън каза на Нетаняху, че трябва да смята събитията от събота вечерта за "победа", тъй като атаките на Иран бяха до голяма степен неуспешни и вместо това демонстрираха "забележителния капацитет на Израел да се защитава и да победи дори безпрецедентни атаки".