Европейският съюз разкритикува Грузия за възобновяването на законопроекта за "чуждестранните агенти", а Кремъл защити законодателството, съобщава "Ройтерс".

Съгласно законопроекта ще се изисква организациите, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "преследващи интересите на чужда сила".

Управляващата партия в Грузия вчера заяви, че отново ще въведе законодателството, след като през март се отказа да го направи заради яростни протести от страна на критици, които го сравняваха с руските закони, използвани за потискане на несъгласието.

Европейският съюз, който през декември предостави на Грузия статут на кандидат за членство, но предупреди, че напредъкът ще зависи от по-нататъшни реформи, заяви, че "съжалява" за решението ѝ за повторно внасяне на законопроекта. Според Съюза това предизвиква "сериозни опасения".

Грузия отново подхвана закона за "чуждестранните агенти"

Грузия отново подхвана закона за "чуждестранните агенти"

Грузия въвежда отново проектозакон за „чуждестранните агенти“

Грузинските критици определиха законопроекта като "руски закон" - силно обвинение в страна, в която Русия като цяло не се харесва заради ролята ѝ в подкрепата на отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия.

На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че критиците на проектозакона "трябва по-активно да обясняват абсурда това да се смята за руски проект".

Той подчерта, че Русия иска "стабилност и предсказуемост" в Грузия и защити предложения закон с думите: "Никоя държава не иска намеса от други страни във вътрешната си политика - това е нормална практика".

Депутати в грузинския парламент си спретнаха бой

Депутати в грузинския парламент си спретнаха бой

Поводът за сбиването стана спорен законопроект

Въпреки че Русия и Грузия са водили редица войни за сепаратистките региони през 90-те години на миналия век и нямат дипломатически отношения, Тбилиси задълбочи връзките си с Москва от началото на конфликта в Украйна.

Както западните, така и местните критици обвиняват управляващите от партия "Грузинска мечта" в авторитарни тенденции и прекомерна близост с Русия въпреки уверенията на властта, че иска Грузия да се присъедини към ЕС и НАТО.

Опозиционни партии и активисти в Грузия заявиха, че всеки опит за придвижване на законопроекта ще предизвика масови протести, подобни на тези, които наложиха оттеглянето му през март 2023 г.