ЕС заяви, че очаква световните лидери да използват "подходящ език", след като президентът на Сърбия Александър Вучич е зансет да се шегува с Федерика Могерини, която целува косовския президент, съобщава "Таймс оф Малта".

Докато Могерини поздравява балканските лидери преди работна вечеря в Брюксел във вторник, тя дава на косовския президент Хашим Тачи обичайната целувка по всяка буза, което кара Вучич да се пошегува на сръбски: "Хашим, Федерика обича да целува теб най-много".

Могерини ръководи усилията на ЕС за подобряване на връзките между Сърбия и Косово, бивша сръбска провинция, чиято независимост Белград отказва да признае.

Попитана за забележките на Вучич, говорителката на Могерини Мая Кочиянчич подчертава, че те са по време на "неформална размяна" и настоява, че работната вечеря се е провела в "конструктивна атмосфера".

"Ние винаги очакваме всеки лидер в света да използва подходящ език, както правим ние", допълва тя.

На Балканите отразяването на събитието е фокусирано върху ситуацията в региона и враговете Вучич и Тачи, а не върху сексисткия характер на изказванията на сръбския лидер.

Могерини предупреждава, че Западните Балкани са като отворена кутия на "Пандора"

Могерини предупреждава, че Западните Балкани са като отворена кутия на "Пандора"

Лидерите на Западните Балкани остават твърдо ангажирани с бъдещето си в ЕС