Лидерите на Западните Балкани, които се срещнаха снощи на прощална вечеря в Брюксел, с домакин, върховния представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини, се съгласиха, че интеграцията на региона в блока е в общ интерес на Западните Балкани и ЕС, съобщават "Танюг" и "Дойче веле".

От друга страна, те изразяват дълбоко съжаление за неуспеха на Европейския съвет да определи дата за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания.

В изявление на службата на Могерини след разговорите по време на работна вечеря се казва, че лидерите обменят мнения относно отношенията между ЕС и Западните Балкани и събитията, които се развиват в региона.

Русия кани Албания и Северна Македония в Евразийския съюз

Русия кани Албания и Северна Македония в Евразийския съюз

Ако Брюксел отказва на Западните Балкани, Москва предлага алтернатива

В този контекст е обсъдено какво е направено и постигнато съвместно през последните пет години.

Могерини също съжалява, че ЕС не определя дата за откриване на преговори.

Могерини счита политиката за разширяване на ЕС за успешна, преди да напусне поста си, но предупреждава, че ситуацията в Западните Балкани е като отворената кутия на Пандора.

На вечерята са обсъдени и предизвикателствата пред региона. "Партньорите от Западните Балкани отново потвърдиха твърдия си ангажимент към перспективата за членство в ЕС", допълват от офиса на Могерини.

Те отбелязват и "необходимите реформи по този път, които са преди всичко в полза на техните граждани, както и за регионалното сътрудничество и добросъседските отношения".

САЩ подкрепят Северна Македония за ЕС

САЩ подкрепят Северна Македония за ЕС

Никола Димитров се срещна със специалния представител Матю Палмър

Европейските лидери често отговарят, че нямат "вълшебната пръчица" за решаване на проблеми. Но напускащият дипломат на ЕС може да каже, че е вярвал в предприемането на положителни стъпки. "Може би не успявате, но ако настоявате и имате ясни цели и принципи, тогава успехът може да дойде. Може би след 25 години, след седем или само след две години", коментира по-рано Могерини.

Кореспондентът на Косовското радио телевизия в Брюксел Джеракина Тухина смята, че Могерини не е била принципна и твърда в своята политика към региона, по-специално в диалога между Косово и Сърбия.

"Тя не се е придържа към принципите, защото мотивът й е диалогът да приключи по време на мандата. Слуховете за възможността да спечели Нобеловата награда за мир вероятно са я накарали да се ангажира с решение по всякакъв начин по време на мандата й, докато качеството на решението е по-малко (а може би изобщо не е) значително", обяснява косовският кореспондент.

Унгария и Словения искат Сърбия в ЕС и умиротворяване на Балканите

Унгария и Словения искат Сърбия в ЕС и умиротворяване на Балканите

Орбан предупреждава и за 96 000 мигранти по балканския път към проспериращото сърце на Европа

"Освен в момента, в който беше подписано споразумението от Преспа, Могерини вече не присъства в северно македонското мнение. Една от хипотезите, които могат да се чуят в македонските политически кръгове е, че Могерини не е помогнала на Македония, тъй като настояваше Северна Македония и Албания да останат в "пакет" за преговори, което е и позиция на Италия", обяснява кореспондентът на МИА Таня Милевска

Тя посочва, че Могерини е известна в Северна Македония само през призмата на участието си в диалога между Белград и Прищина, което предизвика безпокойство. "Мисля, че Северна Македония очакваше Могерини и ЕС да бъдат по-ясни по отношение на идеите за обмен на територии".

Федерика Могерини никога не е отхвърляла изрично идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия, съответно за промяна на границите в региона.   Може би на Могерини и липсва опит с условията на Балканите, но тя не постигна тази "историческа сделка" на Балканите.

Нейният наследник Жозеп Борел обяснява, че има много работа пред себе си и че мандатът му ще започне веднага - от Западните Балкани.

Гърция предупреди Северна Македония да спазва Споразумението от Преспа

Гърция предупреди Северна Македония да спазва Споразумението от Преспа

Дендиас: Ще следим отблизо пълното спазване на задълженията