Гръцкото правителство ще продължи да следи отблизо пълното спазване на задълженията на Северна Македония по силата на Споразумението от Преспа, заяви министърът на външните работи Никос Дендиас, съобщава "Грийк рипортър".

Той критикува премиера на Северна Македония Зоран Заев, че "за пореден път да се възползва от пропуските в Споразумението от Преспа, за които знаехме и предупредихме", допълвайки, че съседната страна вече е в процес на присъединяване към НАТО.

Заев предупреди, че отказът от еврочленство рискува сделката за името

Заев предупреди, че отказът от еврочленство рискува сделката за името

"Когато Балканите имат проблем и Европа има проблем"

"Нашата цел е да разрешим проблемите и да смекчим негативните последствия от споразумението" по пътя на присъединяване на Северна Македония към ЕС", обясни той.

По думите му, "в това отношение ще продължим да следим отблизо пълното спазване на задълженията на нашите съседи".

По-рано Зоран Заев предупреди, че Споразумението от Преспа може да бъде застрашено поради решението на ЕС да не започва преговори за присъединяване с Балканската република.

Помпео приветства приемането на Северна Македония в НАТО

Помпео приветства приемането на Северна Македония в НАТО

По-рано Американският сенат гласува за присъединяването

"Съществува връзка между прилагането на споразумението и отварянето и закриването на присъединителните глави, особено за домашна употреба в някои случаи", коментира Заев.

Консервативното правителство на Гърция, въпреки че е силно критично към сделката за името между двете страни, докато бе в опозиция, все пак се ангажира да спази споразумението.

Гърция заяви, че споразумението сега е обвързано с международното право.

САЩ подкрепят Северна Македония за ЕС

САЩ подкрепят Северна Македония за ЕС

Никола Димитров се срещна със специалния представител Матю Палмър