В отговор на призива за помощ на украинските власти след разрушаването на язовир "Нова Каховка", ЕС започна да мобилизира стратегически резерви от своя капацитет за извънредни ситуации rescEU. Това съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Предвижда се в Украйна да бъдат изпратени три мобилни водопречиствателни станции в помощ на местните власти за осигуряване на питейна вода за засегнатите хора. Всяка пречиствателна станция може да произвежда 120 000 литра чиста вода дневно. По този начин се спомага за задоволяване на една от най-неотложните нужди в района - достъпа до питейна вода, поясняват от ЕК.

16 европейски държави са предложили помощ чрез Механизма за гражданска защита на ЕС. Това са Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Испания и Швеция. Те вече доставят на засегнатите райони цистерни, водни помпи, лодки, спасително оборудване, генератори и друга животоспасяваща помощ.

Хуманитарните партньори на ЕС в Украйна са пренасочили текущите си действия за предоставяне на животоспасяваща помощ на засегнатото население - питейна вода, готова за консумация храна, парична помощ и съоръжения за подслон.

ЕС мобилизира и допълнителни 500 000 евро за посрещане на непосредствените нужди, произтичащи от разрушаването на язовира "Нова Каховка". Мярката идва в допълнение към вече отпуснатата през 2023 г. хуманитарната помощ за Украйна в размер на 200 млн. евро.

Украйна се готви за епидемия от холера в наводнените райони

Украйна се готви за епидемия от холера в наводнените райони

Към момента няма установени случаи