Съветът на ЕС обяви, че е добавил осем физически лица и четири компании към списъка със санкции срещу Северна Корея, съобщи АП.

"Тези ограничителни мерки включват забрана за пътуване в страни от ЕС, замразяване на активи и забрана за предоставяне на финансови средства или икономически ресурси на лицата от този списък", се казва в комюнике на Съвета, публикувано в четвъртък в Брюксел.

Хакери от Северна Корея извършиха най-мащабната кражба на криптовалута в света

Хакери от Северна Корея извършиха най-мащабната кражба на криптовалута в света

Откраднати са 450 милиона долара

В документа се казва, че списъкът включва "лица, заемали висши длъжности в институции, свързани с разработването на ракетната програма, както и физически и юридически лица, участващи в дейности за избягване на санкции, които биха могли да генерират средства за незаконни оръжейни програми".

"ЕС е твърдо решен да предотврати потока от компоненти, финанси и знания, които биха могли да бъдат използвани от КНДР за подпомагане на разработването на незаконните ѝ оръжейни програми", увериха от Брюксел.

Северна Корея с пореден ракетен тест

Северна Корея с пореден ракетен тест

Не се уточнява кога точно е бил извършен

ЕС призова КНДР да прекрати дестабилизиращите действия и да спазва задълженията си по международното право.

С последното решение общият брой на физическите лица, включени в списъка на ЕС в рамките на собствения му режим на санкции, става 65, а на юридическите лица - 14. ЕС спазва и всички съответни резолюции на Съвета за сигурност на ООН, с които се налагат санкции на 80 лица и 75 фирми от списъка на организацията.