Европейският съюз постигна споразумение за закон за увеличаване на горите, блатата и др. "филтри", които абсорбират въглероден диоксид (CO2) - мярка, която може да позволи на ЕС да се приближи до целта си за намаляване на нетните емисии на парникови газове, съобщи Reuters.

Преговарящите на Европейския парламент и Европейския съвет, които представляват правителствата на страните в ЕС, рано в петък стигнаха до съгласие за споразумение за въвеждане на ново законодателство чрез Регламент за земеползване, промени в земеползването и горското стопанство - Land use, land-use change and forestry (LULUCF) regulation.

Въглищата остават значителен източник на парникови газове в ЕС

Въглищата остават значителен източник на парникови газове в ЕС

Това показва доклад на Европейската сметна палата

Регламентът поставя цел за усвояване на 310 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид до 2030 г. с помощта на почва, дървета и др. растения, биомаса и дървен материал.

За всички страни членки на ЕС трябва да бъдат определени обвързващи цели, насочени към прогресивно увеличаване на усвояването на въглеродния диоксид и намаляване на емисиите, така че да бъде постигната целта за целия Европейски съюз.

Към момента страните в ЕС трябва да подсигурят компенсирането на емисиите от земеделия и горско стопанство с поне еквивалентно количество неутрализиран въглерод. Според новия регламент от 2026 г. усвояването трябва да надвишава емисиите от въглероден диоксид.

ЕП одобри проект за поставяне на зарядни станции на всеки 60 км на главните пътища

ЕП одобри проект за поставяне на зарядни станции на всеки 60 км на главните пътища

Новите правила са част от плана на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове