"Газпром" трябва да изпълни изцяло задълженията си за доставка на газ на Украйна. За това настоя ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини.

"Ние обсъдихме, че "Газпром" преустанови доставките на газ за Украйна, за които е направено предварително плащане. Според нас "Газпром" трябва да изпълнят изцяло задълженията си, като Европейската комисия в лицето на еврокомисар Марош Шефчович (отговаря за енергийния съюз, б. р.) полага максимални усилия за разрешаване на тази ситуация", подчерта Могерини на брифинг след среща с украинския премиер Владимир Гройсман.

Арбитражът в Стокхолм осъди „Газпром“ да плати $4.63 млрд. на украинската „Нафтогаз“

Арбитражът в Стокхолм осъди „Газпром“ да плати $4.63 млрд. на украинската „Нафтогаз“

За неизпълнени обеми за транзит…

На 1 март "Газпром" съобщи, че са получили от украинската държавна газова компания "Нафтогаз" предплата за доставките на природен газ през март, но са я върнали заради несъгласувано допълнително споразумение към договора, заради което "Газпром" няма да доставят газ на Украйна през март.

На 2 март от руската компания обявиха началото на процедура в Стокхолмския арбитраж за разтрогване на договора с "Нафтогаз" за доставка и транзит на газ, като обясниха това с обстоятелството, че решенията на този арбитраж по спора между компаниите създали дисбаланс в техните интереси и сключването на договор с украинската компания като икономическо неизгодно за "Газпром".

Украйна предупреди ЕС за риск от дефицит на газ заради провокация на „Газпром“

Украйна предупреди ЕС за риск от дефицит на газ заради провокация на „Газпром“

Руската компания намали налягането…

Стокхолмският арбитраж през декември и февруари се произнесе по спора между "Газпром" и "Нафтогаз" във връзка с договора за доставка и транзит на газ, като руската компания трябва да плати на украинската 2,56 млрд. долара. "Газпром" обяви, че не само настоява за разтрогване на договорите, но и обжалва решенията на арбитража.