Европейският съюз иска гаранции за ефективни ограничения върху способността на американските власти да искат лична информация за хората от компании, за да бъде сключен новия договор между САЩ и ЕС за пренос на данни. Това обяви еврокомисарят по правосъдие Вера Юрова, цитирана от „Ройтерс”.  

Осигуряването на достатъчно гаранции американските шпиони да нямат достъп до личните данни на европейците безразборно, веднъж щом те се прехвърлят отвъд Океана, беше голям препъникамък по време на двугодишните преговори между Брюксел и Вашингтон за нова правна рамка за защита на данните, прехвърлени в САЩ.    

„Ние се нуждаем от гаранции, че има ефективен съдебен контрол върху достъпа на властите до данни за националната сигурност, правоприлагането и целите на обществения интерес”, подчертала Вера Юрова по време на конференция в Брюксел.

Преговорите придобиха нова актуалност през октомври, когато Съдът на Европейския съюз обяви за невалидно споразумението за обмяна на данни „Безопасно пристанище”, подписано между САЩ и ЕС през 2000 г. и което е било използвано от повече от 4000 компании за улеснено прехвърляне на данни на европейски граждани отвъд Атлантика, тъй като те са били уязвими американските власти да получат достъп до тях, аргументирайки се с националната сигурност.  

Наливайки масло в огъня, властите на ЕС за защита на данните дадоха на двете страни време до края на януари, за да се споразумеят за нова договорна рамка за защита на данните, прехвърлени в САЩ, като при провал на договорката, те могат да предприемат принудителни действия срещу компании.

Юрова заяви, че ЕС също така се опитва да постигне по-голяма прозрачност относно ограниченията за американските служби за сигурност, събиращи лични данни.

Преговарящите от САЩ досега се съпротивляваха на задължителна система за компаниите да докладват броя на исканията от страна на американското правителство за достъп до данни.  

Въпреки това една от алтернативите би била САЩ да държат ЕС в течение за това колко често американските власти имат достъп до личните данни по съображения от гледна точка на националната сигурност като част от годишен процес на преглед на новата рамка.  

Съгласно законодателството на ЕС за защита на данните, компаниите не могат да прехвърлят лични данни на граждани на ЕС към страни извън Общността, смятани, че не предоставят достатъчно гаранции за поверителност, като САЩ са една от тях.