Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние заяви в интервю за Би Би Си, че не е впечатлен от заплахите на британски представители за излизане на Великобритания от Общността (Брекзит) без споразумение, но ако Обединеното кралство избере такъв курс, то ще трябва да се сблъска с последствията от това.

Запитан какво ще се случи, ако Лондон скъса картата си за членство в ЕС, Барние подчертал: "Великобритания ще трябва да се сблъска с последствията."

"Смятам, че британската страна, която е добре информирана и компетентна и знае как работим в ЕС, знаеше от самото начало, че никога не сме били впечатлени от такава заплаха. Не е полезно да я използва", настоя той.

ЕС предложил на Лондон замразяване на Брекзит за 5 г. през 2018 г.

ЕС предложил на Лондон замразяване на Брекзит за 5 г. през 2018 г.

Той добавил, че тогава британските министри са се "лутали като идиоти"

Барние говори пред Би Би Си преди надпреварата за председателското място в Консервативната партия. Борис Джонсън, който е фаворит в състезанието за заместване на премиера Тереза Мей, обеща Великобритания да излезе от ЕС със или без споразумение на 31 октомври.

Ако Джонсън спечели, 3-годишната криза с Брекзит може да се задълбочи, след като Европейският съюз отказа да одобри промяна на споразумението за излизане, а британският парламент би могъл да опита да блокира Брекзит без сделка.

Барние заяви, че споразумението за излизане "е единственият начин да излезе от ЕС по нормален начин".

От своя страна първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс каза пред Би Би Си, че британските министри "ходеха напред-назад като идиоти", когато са пристигнали да преговарят за Брекзит през 2017 г.

Тимерманс заяви, че е бил шокиран от равнището на водене на преговори от страна на Великобритания, след като първоначално очаквал ярко шоу.

"Смятахме, че са много надарени", изтъкна Тимерманс, добавяйки: "Че в някакво подземие някъде в Уестминстър ще има книга, подобна на Хари Потър, с всички номера и всички неща, които трябва да се направят."

Ала след това: "Мислех си, Боже мой, те нямат план, те нямат план. Това е като ефрейтор Джоунс, знаете, "не се паникьосвай, не се паникьосвай!". Ходеха напред-назад като идиоти."

Ефрейтор Джоунс е измислен герой от британския ситком "Старата гвардия".