Дипломатическата служба на Европейския съюз призова държавите членки да адаптират по-добре мисията за военно обучение към нуждите на Украйна, но не препоръча на блока да изпраща военни инструктори в страната, съобщават "Ройтерс" и германският седмичник "Велт ам Зонтаг".

По време на мисията EUMAM, стартирала през ноември 2022 г., са обучени около 60 000 украински войници, главно в Полша и Германия, и се предвижда тя да бъде удължена с още две години, след като настоящият мандат изтече в средата на ноември.

"Наложително е украинските войници да бъдат обучени на същото оборудване, което ще използват впоследствие в битка", се посочва в доклада и се добавя, че министрите на отбраната на страните от ЕС ще обсъдят темата следващата седмица.

В документа се уточнява, че недостигът на съветско оборудване е едно от предизвикателствата на текущото обучение в ЕС.

Украйна е недоволна от темповете на обучение на пилоти за F-16

Украйна е недоволна от темповете на обучение на пилоти за F-16

Базите за обучение на пилоти имат ограничени възможности

През май Киев поиска от ЕС да проведе обучение и на украинска земя, но страните членки са разделени - скептици продупреждават, че блокът може да бъде въвлечен във войната и поставят под съмнение способността на Киев да защитава местата за обучение срещу руски атаки предвид остърия му недостиг на противовъздушна отбрана.

В доклада на ЕС се отбелязва, че искането на Украйна може да бъде изпълнено чрез отваряне на възможността за разполагане на някои инструктори на EUMAM в украински тренировъчни съоръжения "в дискретна форма" - далеч от бойното поле и вероятно в западната част на страната, въпреки че това не се препоръчва.

"Много е вероятно военно присъствие на ЕС на украинска земя да бъде възприето от Русия като провокация", се предупреждава в документа.

"Фактът, че Русия може да достигне всяко място в Украйна със своите балистични ракети и дронове, оправдава най-високото ниво на заплаха за разположения военен персонал на ЕС".

Германия ще обучава повече новобранци от украинската армия

Германия ще обучава повече новобранци от украинската армия

Ако Киев върне част от допълнителното военно образование обратно в Украйна

Документът извежда на дневен ред необходимостта от възможност за евакуация на войските на ЕС при извънредни ситуации и логистичните усилия, свързани с предлагането на инструкторите на укрепени жилища и места за обучение, като същевременно посочва, че някои защитни мерки, като например срещу въздушни заплахи на далечни разстояния, не са постижими.

"Ако бъдат изпълнени необходимите политически и оперативни условия, разполагането на военен персонал на ЕС на украинска земя е осъществимо", се заключава в доклада, но се уточнява, че ще е необходим допълнителен анализ, за ​​да се оценят напълно рисковете и предимствата.

В документа обаче се препоръча ЕС да създаде координационна клетка в Киев и да проучи възможностите за провеждане на обучение по-близо до границите на Украйна, като същевременно обучи повече украински инструктори.

Повече от 11 000 украински военни се обучават в чужбина

Повече от 11 000 украински военни се обучават в чужбина

26 държави се присъединиха към "тренировъчната коалиция"