Европейският съюз няма да участва в подкрепена от Русия конференция, организирана от президента на Сирия Башар Асад за насърчаване на завръщането на бежанците. Това обяви топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел, цитиран от "Франс прес".

Повече от половината от населението на Сирия е избягало от домовете си след избухването на гражданска война през 2011 г., а около 5,5 млн. души се приютяват в чужбина, главно в Турция, Ливан и Йордания.

Путин призова сирийските бежанци да се връщат по домовете си

Путин призова сирийските бежанци да се връщат по домовете си

Путин направи коментара по време на видеоразговор с Башар Асад

Но сега силите на Асад контролират 70 процента от страната, благодарение на военната подкрепа от Москва и Техеран, а той иска да проведе двудневна конференция в Дамаск от сряда за връщането на сирийците у дома.

Президентът на Русия Владимир Путин подкрепи идеята.

Ала ръководителят на външната политика на ЕС Хосеп Борел подчерта, че страни членки на ЕС няма да участват, тъй като ситуацията все още не е безопасна за завръщане.

"ЕС и неговите страни членки няма да присъстват на тази конференция", каза Борел и добави, че той и външните министри на "редица" страни от ЕС са поканени.

"Въпреки че решението за връщане винаги трябва да е индивидуално, условията в Сирия понастоящем не позволяват насърчаването на мащабно доброволно завръщане в условия на безопасност и достойнство в съответствие с международното право", отбеляза още Борел.

Той изтъкна, че приоритетът на Сирия трябва да бъде "създаването на условия за безопасно, доброволно, достойно и устойчиво завръщане на бежанците" в съответствие с указанията на Върховния комисар на ООН за бежанците.

И той повтори, че "режимът и неговите спонсори" трябва да се ангажират с мирния процес, уреден с резолюция на Съвета за сигурност на ООН, и да освободи задържаните.