Италианският външен министър Анджелино Алфано заяви, че Европейският съюз, който сам е издигнал прегради и наложил ограничения, не бил в позиция да съди указите на американския президент Доналд Тръмп относно забраната за пътуване на мюсюлмани в САЩ, съобщава "Франс прес".

Европа "не е в добра позиция да дава становища за избора на другите. Или като че ли ние искаме да забравим, че ние също издигаме стени в Европа", изтъкна Алфано в интервю за "Кориере дела сера".

По време на голямата криза с мигрантите през 2015 г. в Европа, след като стотици хиляди хора пристигнаха основно от Близкия изток, страните от Балканите затвориха маршрута, по който мигрантите стигаха до Унгария и оттам до Западна Европа, издигайки огради, за да спрат наплива.

Алфано, който беше вътрешен министър до декември, отбелязал обаче, че Италия била взела различна позиция относно бежанците и мигрантите.

Италия като "световен шампион" в спасяването на мигрантите, прекосяващи Средиземно море и посрещайки ги на бреговете си, можела да свидетелства за факта, че "сигурността и солидарността могат да вървят ръка за ръка", подчертал той.

"Нашето разбиране е различно (от това на Тръмп) и досега е показало, че е успешно по отношение на сигурността", добавил Алфано, отбелязвайки, че нямало необходима връзка между миграцията и тероризма.

Тръмп в петък подписа указ за тримесечна забрана на пътници от седем мюсюлмански страни да влизат в САЩ и преустанови пристигането на бежанци в страната за най-малко 120 дни, предизвиквайки критики и протести по цял свят.