ЕС обеща да ускори доставките на оръжие и боеприпаси за Украйна, за да подкрепи контраофанзивата срещу руските войски, а по-нататъшната подкрепа не зависи от непосредствените успехи на украинските въоръжени сили. Това заявява европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон в интервю за Le Parisien, което цитира руската редакция на BBC.

"Ще увеличим усилията си за доставка на оръжия и боеприпаси. Това е война с висока интензивност, в която те играят решаваща роля", казва Бретон, като припомня обещанието на Брюксел да достави един милион единици голямокалибрени боеприпаси през следващите 12 месеца.

"Подготвяме се за война, която ще продължи още месеци, а може би и повече", добавя той.

По-рано този месец Украйна започна дългоочакваната контраофанзива за освобождаване на окупираните от Русия територии, но не разполага с необходимите оръжия и боеприпаси, за да преодолее силните отбранителни линии, изградени от руската армия през последните няколко месеца.

Миналия четвъртък министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова европейските партньори на Украйна да се съсредоточат и да осигурят на Киев повече оръжия и боеприпаси.