Европейският съюз в понеделник възнамерява да постигне принципно съгласие за продължаване на гранична мисия на ЕС в Рафах, каза ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

Говорейки пред месечна среща на външните министри на ЕС, Борел също обвини израелския премиер Бенямин Нетаняху, че използва фалшиви твърдения за антисемитизъм срещу Международния наказателен съд (МНС) за собствените си политически цели.

Блокът обмисля възобновяване на мисията на Европейския съюз за гранична помощ (EUBAM) в Рафах, която не функционира от 2007 г., когато палестинската ислямистка въоръжена групировка "Хамас" пое пълния контрол над Газа.

ГКПП Рафах е основната входна точка за помощ от Египет и е затворен, откакто израелските сили поеха контрола над него от страна на Газа преди близо три седмици.

"Днес можем да имаме политическо решение и след това то трябва да бъде приложено технически", каза Борел пред репортери, добавяйки, че това ще изисква одобрение от Израел, Египет и палестинците.

Борел подканва Израел да изпълни решението на Международния съд за Рафах

Борел подканва Израел да изпълни решението на Международния съд за Рафах

Решенията на Международния съд са задължителни за страните и трябва да бъдат изцяло и ефективно изпълнени

Гражданската мисия ще се нуждае от единодушно одобрение от 27-те държави-членки на ЕС. Естеството на мисията все още се разяснява, но тя вероятно ще трябва да бъде адаптирана, за да отразява потенциално опасният и характер.

Външният министър на Австрия Александър Шаленберг каза, че ще отнеме известно време, за да бъде взето решение относно мисията. Дипломати казаха, че е малко вероятно тя да влезе в сила, преди военните действия в Рафах да спрат.

"Израел все още не е консолидирал план за "деня след" за Газа, така че няма официална позиция по тази инициатива", каза израелски служител, говорейки пред Ройтерс при условие за анонимност предвид чувствителността на военното планиране.

Байдън подчерта критичната роля на САЩ за Израел, Украйна и Индо-тихоокеанския регион

Байдън подчерта критичната роля на САЩ за Израел, Украйна и Индо-тихоокеанския регион

Той направи изявлението в реч във Военната академия на САЩ "Уест Пойнт"